"Pot să spun că această problemă a fost inventată plecând de la aproape nimic, deoarece noi avem numeroase idei despre cum să lucrăm împreună în acest domeniu şi am făcut deja câteva propuneri în materie de cooperare tehnică", a declarat oficialitatea americană într-un interviu pentru postul de radio Eho Moskvi, după cum relatează RIA Novosti.

În acelaşi timp, Rose Gottemoeller a subliniat că programele americane de apărare antirachetă sunt ‘limitate’ din cauza lipsei de buget. ‘Noi nu avem acum un buget aşa cum a fost cu programul Star Wars (…). Cred deci că această problemă este un pic artificială’, a indicat reprezentanta diplomaţiei americane.

În cadrul summitului Rusia-NATO de la Lisabona din noiembrie 2010, Moscova şi Washingtonul au convenit să coopereze în domeniul scutului antirachetă în Europa. Părţile nu au reuşit să se înţeleagă însă asupra arhitecturii viitorului scut. Mai mult, SUA refuză să ofere garanţii că sistemul de apărare antirachetă în Europa nu este îndreptat împotriva potenţialului nuclear rus.