Joe Biden, președintele SUA, a transmis vineri „sprijinul neclintit” al SUA pentru suveranitatea Ucrainei, după ingerințele Rusiei din ultima perioadă. Anunțul liderului american vine după o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, potrivit Reuters şi AFP.

Mesajul lui Joe Biden pentru Ucraina, după tensiunile cu Rusia

„Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei care continuă în Donbas şi în Crimeea”, a declarat Casa Albă.

În cursul convorbirii telefonice, Joe Biden şi-a reafirmat de asemenea voinţa de a „revitaliza parteneriatul strategic” între Ucraina şi SUA, asigurând că reformele aplicate de preşedintele Volodimir Zelenski împotriva corupţiei sunt „cruciale pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei”.

La rândul său, preşedintele ucrainean a salutat „parteneriatul crucial” cu Washingtonul: „Parteneriatul american este crucial pentru ucraineni”, a scris el pe Twitter după convorbirea cu Biden.

În aceeaşi postare, Zelenski a menţionat că Ucraina şi SUA stau umăr la umăr atunci când vine vorba de prezervarea democraţiei, conform agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform. „Sunt serios angajat în ceea ce priveşte reformarea Ucrainei, creşterea transparenţei şi obţinerea păcii” în Donbas, a afirmat Zelenski. Potrivit Ukrinform, aceasta este prima convorbire telefonică dintre preşedinţii Ucrainei şi SUA după învestirea lui Joe Biden în funcţie la 20 ianuarie.

Ucraina a acuzat joi Rusia de concentrarea a mii de militari la frontiera care separă cele două ţări şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014. Tot joi, Washingtonul a avertizat Rusia împotriva oricărei tentative de „intimidare” la adresa Ucrainei, declarându-se „preocupat de recentele escaladări ale acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”.

Reacția Rusiei

Moscova a răspuns vineri că nu doreşte conflict, dar a avertizat Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare şi a cerut Kievului să se abţină de la orice „provocare”. După un armistiţiu îndelungat în a doua jumătate a anului 2020, schimburile de focuri în estul Ucrainei s-au înmulţit începând din ianuarie. Cele două tabere îşi atribuie reciproc responsabilitatea escaladării conflictului.