Capacitatea redusă a sistemelor medicale de a face față unui val de îmbolnăviri a dus omenirea în situația de a intra în izolare în această perioadă. Cei aflați în prima linie a comunicării publice, dar și a cercetărilor pentru a găsi soluții sunt în aceste zile epidemiologii, iar unul dintre cei mai cunoscuți specialiști români este Adrian Streinu Cercel.

Lipsa acestor specialiști pare să fie una dintre slăbiciunile sistemului medical românesc. Senatorul Varujan Vosganian spune că a vorbit cu medicul Adrian Streinu Cercel, care i-a explicat că România mai are doar 120 de astfel de specialiști.

Iată ce scrie Varujan Vosganian despre discuția cu Adrian Streinu Cercel:

”Am avut, astăzi, prilejul de a avea, pe zoom, un dialog cu Adrian Streinu Cercel. I-am pomenit despre nedumeririle pe care grupul nostru de prieteni le-a amintit aici, îndeosebi cele privind contabilizarea infectărilor, vindecărilor și deceselor. Mi-a răspuns că toate astea țin de resursa umană. Anume, dacă se tot vorbește că eram nepregătiți în ce privește rezervele de măști, dezinfectanți, combinezoane, ventilatoare etc., nu se spune cât eram de nepregătiți în ce privește cadrele medicale calificate în epidemiologie. Adrian Streinu Cercel mi-a dat o cifră neliniștitoare în privința asta: în România sunt doar cca 120 de epidemiologi, ceea ce face ca o seamă de județe să nu aibă nici măcar un singur medic specializat.”

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea