Conditii pentru comercializarea jucariilor
Incepand din primavara viitoare, jucariile nu vor mai putea fi introduse pe piata romaneasca daca nu indeplinesc anumite conditii. Potrivit unei hotarari de guvern adoptate miercurea trecuta (act care modifica si completeaza HG nr. 710/1999 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii), se admite introducerea pe piata a jucariei in urmatoarele situatii: daca are marcajul national de conformitate CS, aplicat de producator sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania; daca are marcajul european de conformitate CE, aplicat de catre producator sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridica cu sediul in Romania. Daca producatorul sau reprezentantul autorizat al acestuia nu este persoana juridica cu sediul in Romania, obligatia de a detine si de a pune la dispozitia
organelor de supraveghere a pietei documentele ce atesta conformitatea revine importatorului.
Hotararea de guvern, care va intra in vigoare in termen de 120 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, defineste continutul documentelor care atesta conformitatea si precizeaza continutul minim obligatoriu al declaratiei de conformitate.

Maidanezii vor fi inchisi
Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate in cursul saptamanii trecute, autoritatile locale sunt obligate ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestui act, sa infiinteze servicii proprii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. Asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor pot amenaja adaposturi pentru maidanezi in care acestia vor fi cazati numai dupa sterilizare, vaccinare antirabica si tatuare. Cainii care circula fara insotitor in locuri publice vor fi prinsi si transportati in adaposturile serviciilor specializate unde vor fi cazati sapte zile. Daca dupa aceasta perioada cainii nu vor fi revendicati sau adoptati, vor fi
eutanasiati. Adoptarea sau revendicarea cainilor se va face numai pe baza unei declaratii-angajament, cu achitarea unei taxe care reprezinta contravaloarea cheltuielilor medicale si de intretinere.
Cainii fara stapan care sunt agresivi, bolnavi cronic si incurabili vor fi eutanasiati imediat ce au fost adusi in adaposturi. Eutanasierea se va face numai de catre medicii veterinari care poseda atestatul de libera practica eliberat de Colegiul Medicilor Veterinari. Omorarea cainilor de catre alte persoane este interzisa.
De asemenea, este interzisa organizarea sau participarea la luptele de caini si abandonarea sau inducerea de suferinte inutile cainilor. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 20 si 50 milioane lei.