Stéphane Séjourné, noul președinte al grupului politic Renew Europe, a treia forţă din Parlamentul European, este un influent colaborat al președintelui francez Emmanuel Macron. Totodată, potrivit AFP, noua poziție pe care o va ocupa este una strategică înaintea preşedinţiei franceze a Consiliului UE, care va începe la 1 ianuarie.

De mențioat este faptul că Stéphane Séjourné era singurul candidat care rămas în cursă și a fost ales prin aclamare, a anunţat delegaţia franceză din grupul Renew Europe. Amintim faptul că în urmă cu o săptămână, Olandeza Sophie In’t Veld, membră a Parlamentului European încă din 2004, şi-a retras candidatura. Totodată, dintre cei 98 de aleşi ai grupului Renew Europe, delegaţia franceză este cea mai numeroasă, având 23 de membri.

Stéphane Séjourné are 36 de ani este un apropiat al lui Emmanuel Macron, pe care l-a acompaniat în ascensiunea sa către Palatul Elysée pentru a deveni unul dintre principalii săi consilieri politici.

Dacian Cioloș a ales politica din România

Amintim faptul că funcţia de lider al acestui grup europarlamentar a devenit vacantă după decizia eurodeputatului român Dacian Cioloş de a se concentra mai multe pe politica naţională, mai exact, acesta a fost propus de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier.

Votul pentru guvernul Cioloș urmează să fie acordat miercuri, la ora 10:00, în plenul reunit al Parlamentului. USR a depus luni în Parlament lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare, iar audierile miniștrilor propuși au avut loc marți.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu susține că până miercuri dimineaț sunt așteptate avizel de la comisiile care i-au audiat pe miniștri, iar plenul reunit începe la ora 10.00

„Am aprobat programul privind zilele de marţi şi miercuri, care cuprinde audierea miniştrilor desemnaţi în Guvernul Cioloş şi şedinţa plenului reunit pentru miercuri, începând cu ora 10:00. Marţi, va fi o zi plină de audieri. Până miercuri dimineaţă, la ora 9:00, aşteptăm avizele de la comisiile care îi vor audia pe miniştri, iar plenul reunit începe miercuri la ora 10:00”, a anunţat, luni, preşedintele Senatului, Anca Dragu.

De menționat este faptul că, pentru a putea fi învestit, guvernul Cioloș are nevoie de 234 de voturi. În ceea ce privește posibilele voturi din partea USR, formațiunea politică are 80 de parlamentari, deci va fi nevoie și de voturilor celor de la PNL, PSD sau AUR pentru ca Dacian Cioloș să devină premier.