O cercetare privind infecțiile cu SARS-CoV-2 în gospodăriile daneze a constatat că subvarianta BA.2 este mai transmisibilă decât varianta Omicron dominantă anterior, cunoscută sub numele de BA.1, relatează Medicalnewstoday.

Oamenii de știință au identificat pentru prima dată varianta Omicron a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Mutațiile din genomul lui Omicron au permis variantei să evite o parte din imunitatea pe care vaccinarea sau o infecție anterioară cu SARS-CoV-2 o pot da.

Mai mult, Omicron este mai transmisibilă decât variantele anterioare, inclusiv Delta, ceea ce i-a permis să devină cea mai răspândită variantă la nivel mondial. Din acest motiv, informația că o subvariantă mai contagioasă a Omicron, numită BA.2, se răspândește rapid în mai multe țări, inclusiv în SUA, Regatul Unit și Danemarca, a stârnit îngrijorări.

Omicron cuprinde trei linii evolutive distincte

Omicron cuprinde trei linii evolutive distincte, numite BA.1, BA.2 și BA.3, care se despart de un strămoș comun. Un studiu inițial al datelor de urmărire a contactelor de către Agenția pentru Securitate a Sănătății din Regatul Unit, publicat luna trecută, a constatat că BA.2 pare să se răspândească mai rapid decât BA.1. Această analiză preliminară a sugerat că vaccinurile sunt mai eficiente împotriva BA.2 decât împotriva BA.1.

Cercetările din Danemarca au confirmat acum că BA.2 este mai transmisibilă decât BA.1 Cercetările din Danemarca au confirmat acum că BA.2 este mai transmisibilă decât BA.1 dar și faptul că vaccinarea poate încă să protejeze împotriva infecției și transmiterii ulterioare a virusului.

Dar noul studiu a constatat că gradul de protecție pe care îl conferă vaccinurile a fost mai mic împotriva BA.2 decât BA.1. Cercetarea nu a furnizat nicio dovadă cu privire la severitatea bolii pe care o provoacă BA.2. Studiul, care nu a fost încă revizuit, a fost publicat ca preprint pe serverul medRxiv.

De ce a fost denumită de experți varianta „stealth”?

Printr-un accident fericit, testele standard de reacție în lanț a polimerazei (PCR) pot identifica dacă cineva se infectează cu subversiunea BA.1 a Omicron. Testele funcționează prin detectarea a trei dintre genele virusului, inclusiv gena care produce proteina Spike.

Dar subversiunea BA.1 a Omicron are o mutație aparte în gena sa Spike, astfel încât testele PCR detectează doar două dintre cele trei ținte ale genelor. În schimb, subvarianta BA.2 nu are această mutație specială, ceea ce înseamnă că testele PCR nu o pot distinge de alte variante comune. Asta i-a făcut pe experți să denumească subvarianta BA.2 „stealth” Omicron, deoarece oamenii de știință trebuie să-i ordoneze genomul pentru a-l identifica.

Secvențierea probelor provenite de la persoanele infectate arată că subvarianta BA.2 s-a răspândit rapid în Danemarca, în ciuda ratelor ridicate de vaccinare din țără.

Noua subvariantă are un avantaj față de BA.1

În ultima săptămână a anului trecut, BA.2 părea să reprezinte aproximativ 20% din toate cazurile de infecții cu SARS-CoV-2 din țară. Dar până în a doua săptămână a anului 2022, aproximativ 45% din cazuri s-au datorat BA.2. Acest lucru indică faptul că noua subvariantă are un avantaj față de BA.1 în cadrul populației vaccinate din Danemarca.