Primele programe multi-anuale cu finantare de la buget au fost lansate la 1 octombrie a.c. de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP). Programele tintesc 11 judete si au o valoare estimata la 850 de miliarde lei, intinsa pe trei ani. „Ajutorul financiar nerambursabil se acorda societatilor comerciale numai pentru achizitionarea de masini, utilaje, instalatii si echipamente, cu exceptia achizitionarii de autovehicule sau a inchirierii sau achizitionarii in leasing a utilajelor”, a precizat Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei. Titularul din MDP a mai precizat ca suma alocata pentru un proiect este cuprinsa intre 500 de milioane de lei si cinci miliarde de lei, contributia solicitantului fiind de minim 50% din valoarea totala a proiectului.
Vor fi finantate circa 340 de proiecte
Aceasta va fi una dintre conditiile mai dificil de indeplinit de catre solicitanti. Practic, pentru achizitionarea unui utilaj in valoare de sase miliarde lei, investitorul va pune cel putin trei miliarde lei. Agentiile de dezvoltare regionala, care vor derula programele, vor vira restul banilor direct in contul furnizorului, dupa ce beneficiarul a facut dovada platii din contributia proprie. „Aceasta conditie va face o selectie, in sensul ca vor avea acces la finantare acele firme care isi asuma mai mult de jumatate din valoarea investitiei pe cheltuiala proprie”, spune Mihai David, ministru secretar de stat MDP.
Din surse proprii se vor suporta si taxele catre stat (TVA, eventuale taxe vamale, intrucat bugetul nu finanteaza asemenea cheltuieli).
Pentru a candida in cadrul programelor, firmele vor avea capital integral privat romanesc si vor realiza investitia in unul dintre cele 11 judete tintite de program (nu este necesar ca sediul firmei sa fie in aceste judete).
„Estimam ca vom finanta intre 80 – 100 de proiecte, din aproximativ 150 de proiecte care vor fi depuse in cele doua judete din regiunea noastra, Hunedoara si Caras-Severin”, apreciaza Sorin Maxim, directorul ADR Vest Timisoara.
Per total, daca un proiect va fi finantat, in medie, cu 2,5 miliarde lei, rezulta ca ar putea obtine bani prin aceste programe aproximativ 340 de proiecte.
Bugetul total nu va ramane insa batut in cuie, intrucat se bazeaza si pe banii bugetari din urmatorii ani. O prima corectie s-a facut, chiar inainte de lansarea programului.
Programele au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 759/2001, dar sumele au devenit, intre timp, caduce. „Bugetele programelor au suportat unele corectii prin prisma proiectiilor bugetare pe anii viitori. In acest sens va aparea o hotarare de guvern care va aproba noile bugete, totalul pentru programele lansate la 1 octombrie fiind de 850 miliarde lei”, spune Oana Grigore, purtator de cuvant MDP.

Cum puteti obtine banii
Conditii necesare pentru solicitanti
· Sa fie societati cu capital integral privat romanesc
· Sa demareze investitia in zonele vizate de program, dar pot avea sediul inregistrat atat in aceste zone, cat si in afara lor
· Activitatile avute in vedere de proiect sa fie incluse in obiectul de activitate al solicitantului
· Sa contribuie cu cel putin 50% din costul masinilor, utilajelor, instalatiilor, echipamentelor solicitate prin proiect, din resurse proprii, care nu pot proveni din ajutoare financiare de la bugetul statului sau din programele UE
· Sa nu aiba pierderi financiare sau datorii, la sfarsitul celei mai recente perioade raportate (31 decembrie 2000, respectiv 30 iunie 2001)
· Proiectul depus sa nu fie de natura politica
Pasii pentru finantare
1. Depunerea proiectului la agentia de dezvoltare regionala
2. Verificarea conformitatii, eligibilitatii proiectelor
3. Evaluarea proiectelor si aprobarea celor acceptate spre finantare
4. Anuntarea listei de proiecte aprobate
5. Semnarea contractelor cu beneficiarii (cel mai tarziu in aceasta etapa solicitantul va face dovada ca are deschis un punct de lucru in care trebuie sa realizeze investitia)
6. Virarea banilor – Procedura de plata Solicitantul va vira partea sa de contributie (cel putin 50% din costul total) in contul furnizorului. Pe baza dovezii de plata, agentiile de dezvoltare regionala vor vira restul de bani (finantarea aprobata) direct in contul furnizorului de echipamente.
Exemplu:
Sa luam cazul investitiei intr-o linie de prelucrare carne, realizata partial. Firma mai are nevoie de urmatoarele echipamente: injector (3.000 euro) si cutter (6.500 euro), pentru care a obtinut finantare. Cum se va proceda?
Firma va vira 50% din costul injectorului in contul furnizorului, va face dovada platii in contul ADR, iar agentia va vira restul de bani (intr-un termen specificat in contract).
Atentie: Nu pot fi finantate din fondurile nerambursabile taxele aferente. Acestea trebuie prevazute in buget pe cheltuiala solicitantului.
Ce va cuprinde planul de afaceri
1. Date despre firma
2. Date despre activitatea curenta
– istoric, produse/servicii, furnizori, in ce consta procesul tehnologic, mijloace fixe
– piata actuala
– sistemul de distributie
– concurentii
– pietele
3. Investitia pentru care se solicita ajutor financiar
– tipul investitiei
– achizitia avuta in vedere
– obiective
– produse/servicii realizate
– proces tehnologic
– lista furnizori materii prime
– graficul de realizare a investitiei
4. Piata potentiala si promovarea produselor
5. Planul de finantare al afacerii si proiectiile financiare pe urmatorii trei ani
6. Ipoteze si riscuri majore (pe ce ipoteze mizati in realizarea proiectului)
Durata proiectelor
Sunt programe multi-anuale, prin urmare investitiile se pot intinde pe durata unui an sau chiar mai mult. Termenul de finalizare a investitiei nu va depasi 31 august 2003 – pentru toate regiunile, cu exceptia Judetului Alba, care are ca termen-limita 30 noiembrie 2002. Pana la acest termen va fi virata transa finala de finantare, conform graficului de activitate si de plati.
Cum se depun proiectele
– personal, la sediile agentiei, pana la ora 16,00, 10 noiembrie 2001
– prin posta recomandata sau mesagerie expresa cu confirmare de primire pana la aceeasi data.
Important: Cererile de finantare transmise prin orice alte mijloace (fax, e-mail) nu se vor lua in considerare
Informatii, documente necesare
Pachetele informative includ: cererea de finantare, modelul de plan de afaceri, ghidul solicitantului, procedurile de implementare a proiectului, criteriile de eligibilitate si selectie, lista activitatilor permise spre finantare (conform Codului CAEN).
Pot fi procurate
– on-line, la adresa www.mdp.ro
– de la sediile ADR (pe suport hartie sau pe suport magnetic – discheta sau prin e-mail)