Potrivit acestuia, în cazul României este vorba aproape în exclusivitate de probleme legate de aglomeraţia din închisori. Cele mai multe decizii CEDO în care s-a constatat cel puţin o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului au fost dictate împotriva Rusiei şi a Turciei.

9.900 de cazuri privind încălcarea drepturilor omului în România erau înregistrate până la sfârşitul anului trecut la CEDO. Pe locul doi se află Rusia, cu 7.750 de reclamaţii, urmată de Turcia,cu 7.500, şi Ucraina, 7.100. De altfel, ţara noastră a fost avertizată că riscă o amendă severă, aşa cum au suportat deja Italia şi Ungaria, dacă nu ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare. În 2017, CEDO le-a dat dreptate reclamanţilor în 20 de astfel de cazuri şi a condamnat statul român pentru tratamente inumane şi degradante. Guvernul a conceput un plan de măsuri şi alocările bugetare aferente. După cum preciza astăzi preşedintele Curţii, Guido Raimondi, programul i-a fost prezentat săptămâna trecută chiar de ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

„L-am primit recent pe ministrul justiţiei din România. Am avut o întâlnire foarte cordială cu el. Mi-a expus în detaliu planul de acţiune al autorităţilor române pentru îmbunătăţirea situaţiei din închisori, dar evident evaluarea acestor măsuri va fi făcută de către Curte pentru fiecare caz în parte. În cazul acestor responsabilităţi jurisdicţionale, mă voi exprima la timpul potrivit”. În documentul Guvernului, sunt prevăzute construirea de noi închisori, modernizarea şi extinderea spaţiilor existente, introducerea brăţării electronice pentru condamnaţii la domiciliu, compensaţii financiare pentru deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare. Toate aceste angajamente trebuie realizate gradual până în anul 2024.RADOR