Statul român acordă câte 10.000 de lei pentru proceduri medicale pentru fertilitate

Ajutor financiar pentru fertilitate. Programul social destinat stimulării natalității la nivel național, prin care se oferă cuplurilor infertile sau femeilor singure infertile vouchere în valoare de 10.000 de lei pentru proceduri medicale specializate, continuă și în acest an.

Hotărârea de Guvern este în dezbatere publică. Va intra ulterior în circuitul de avizare, urmând să ajungă pe masa Executivului. Sunt înregistrate aproximativ 10.000 de cereri pentru cupluri și persoane singure. Guvernul României a stabilit modalitatea prin care sumele necesare continuării programului pot fi transferate de la alte capitole bugetare.

De ce a scăzut natalitatea?

Problema natalității trebuie abordată serios și din diverse perspective, cu implicarea mai multor instituții, având în vedere datele statistice din România. Printre cauzele scăderii ratei natalității se numără prioritizarea carierei profesionale în detrimentul întemeierii unei familii de către tineri.

Soluțiile propuse includ asigurarea locurilor în grădinițe, sprijinirea copiilor din mediile rurale prin oferirea de rechizite și masă caldă, precum și stimularea elevilor cu performanțe la învățătură. Măsurile sunt diverse, dar nu sunt integrate într-un document unic, cu sarcini și termene clare, spune Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei.

Este nevoie de o strategie și de un document complex care să prevadă susținerea financiară pentru fiecare acțiune.

„Hotărârea de Guvern este în dezbatere publică, apoi va intra în circuitul de avizare şi va ajunge pe masa Guvernului – 10.000 de cereri pentru cupluri şi persoane singure. (…) Ne bucură că am găsit sursele de finanţare pentru a continua programul, Guvernul a stabilit modalitatea prin care să poată fi transferate sumele de la alte capitole bugetare.

Problema natalităţii care îngrijorează, aşa cum arată datele statistice în România, trebuie tratată foarte serios şi din multiple unghiuri, cu implicarea mai multor instituţii. Cauzele care conduc la un ritm scăzut al natalităţii sunt condiţiile de viaţă ale tinerilor care pun pe primul loc cariera profesională şi întârzie în a-şi întemeia o familie. Soluţiile pot fi locuri în grădiniţe, susţinerea copiilor din mediile rurale (rechizite, masă caldă), stimularea elevilor cu performanţe la învăţătură.

(…) Măsurile sunt multe, dar ele nu sunt integrate într-un document, cu sarcini şi termene bine stabilite. Este nevoie de o strategie, un document complex care presupune susţinere financiară pe fiecare acţiune”, a anunţat ea.

Doina Pârcălabu
Doina Pârcălabu (SURSA FOTO: Facebook, Partidul Umanist Social Liberal PUSL Sediul Central)

Câte nașteri au avut loc în 2023 în România?

Preşedintele Asociaţiei S.O.S. Infertilitatea, Nicoleta Cristea-Brunel, a avertizat că, anul trecut, s-au înregistrat doar 155.390 de nașteri în România.

Chiar dacă România ar adopta o politică similară cu cea a Israelului, care oferă gratuit proceduri de fertilizare până când o femeie are doi copii, golul demografic rămâne nesoluționat.

Nicoleta Cristea-Brunel
Nicoleta Cristea-Brunel (SURSA FOTO: Facebook, Nicoleta Cristea-Brunel, Fertility & Adoption Advocate)

Declarațiile lor au avut loc în cadrul evenimentului intitulat „România: Iarna demografică – perspective pentru construirea unui viitor fertility-friendly”.

Acesta a fost găzduit de către Asociaţia S.O.S. Infertilitatea, în parteneriat cu Institutul Naţional de Statistică și Centrul de Cercetări Demografice al Academiei Române „Vladimir Trebici”.