Creşterea TVA, majorarea accizelor ori modificarea ta­xelor pe proprietate vor face ca statul să încaseze de la fiecare gos­podărie, în medie, cu circa 800 de lei mai mult decât anul trecut.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru al acestui an fiecare gospodărie a plătit către stat, sub formă de „impozite, contribuţii, cotizaţii, taxe“, cu 15 lei mai mult decât în perioada similară a lui 2009. Nu este mult, dar, extrapolând, într-un an ajungem la o diferenţă de 60 de lei (circa 14 euro) sau, luând în calcul cele circa opt milioane de gospodării din România, cam 112 milioane de euro în plus pentru stat.

Suma, deşi impresionantă, nu este decât o mică parte a sarcinii fiscale suplimentare apărute în 2010. La 1 ianuarie, cursul de schimb la care se calculează accizele a crescut de la 3,73 la 4,26 lei pentru un euro. În acelaşi timp, au fost majorate accizele în euro la tutun (cu aproape 16%) şi cele la carburanţi (cu puţin peste trei procente). Cum în 2009 s-au încasat, din accizele la tutun, 1,25 miliarde de euro, se poate estima că, la noile niveluri, statul ar putea aduna cu circa 400 de milioane de euro în plus în acest an. Sau cu 50 de euro mai mult de la fiecare familie.

Şi benzina, şi motorina cumpărate de persoanele fizice au suplimentat încasările din accize cu peste 115 milioane de euro în acest an (sau 15 euro pe gospodărie), luând în calcul că numai o treime din carburanţii vânduţi la nivel naţional se achiziţionează de către clienţi persoane fizice. Asta în timp ce în cazul alcoolului avem de-a face cu sume în plus din accize de circa 8 euro pe familie în acest an (aproximativ 65 de milioane de euro în total).

Viitorul consumului, în ceaţă

223-55290-capital_11_1.jpgDar cea mai mare sursă de venituri suplimentare pentru stat o constituie recenta  majorare a TVA. Dacă presupunem că 90% din banii cheltuiţi de români pentru produse şi servicii sunt fiscalizaţi, creşterea taxei pe valoarea adăugată de la 19% la 24% de la 1 iulie va face ca, la nivelul întregului an, fiecare familie să plătească în plus puţin peste 100 de euro ca TVA faţă de 2009. Din păcate, prea puţini din aceşti bani se vor întoarce către comunitate. „Cota TVA mărită va majora încasările la buget, dar pe partea cealaltă va majora plăţile pentru dobânzi. Vom constata, în câteva luni, că jumătate din ce încasăm pe TVA plătim pe dobânzi“, avertiza recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Toate aceste calcule sunt, desigur, teoretice. Nu se ştie încă ce impact va avea asupra consumului scăderea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar şi nici câţi actuali angajaţi ai instituţiilor publice vor rămâne fără loc de muncă în următoarele luni. Unii văd deja schimbări semnificative. „Vânzările de carburanţi auto către populaţie ar putea scădea în acest an cu 10%, iar evoluţia de anul viitor este greu de anticipat, depinzând în mare măsură de deciziile Guvernului, atât cele adoptate deja, cât şi cele viitoare“, spune directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

223-55291-capital_11_2.jpgÎn acelaşi timp, am putea asista la o reorientare a românilor către produsele de contrabandă, nefiscalizate în România şi, deci, semnificativ mai ieftine. Este deja cazul ţigărilor, care sunt disponibile pe scară largă la preţuri cu până la 50% mai mici decât cele oficiale, însă sunt deja numeroase cazurile de trafic cu alcool sau combustibil auto provenind din Moldova sau Ucraina.

Potrivit preşedintelui patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea, evitarea taxelor şi impozitelor are şanse să devină un fenomen de masă. „După majorarea TVA de la 19% la 24%, magazinele de cartier au început să nu mai dea bonuri fiscale şi să se aprovizioneze de pe piaţa neagră“, afirmă el. Care ar putea ajunge să asigure, la fel ca în anii ’80 sau ’90, o bună parte a consumului de alimente sau alcool cel puţin în zonele mai slab dezvoltate economic.

32% din sumele cheltuite de persoanele fizice pe produse şi servicii ajung în foarte scurt timp la stat, sub formă de taxă pe valoarea adăugată şi accize