Purtarea măştii de protecţie, în contextul pandemiei COVID-19, devine obligatorie şi în spaţiile publice deschise de pe raza judeţului Timiş, în baza unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit, sâmbătă, în şedinţă extraordinară.

Prevederile hotărârii devin obligatorii începând cu data de 1 august, ora 19:00, pe întreaga perioadă a stării de alertă.

Categoria spaţiilor publice deschise cuprinde: pieţe, târguri, pieţe de vechituri, zone de aşteptare, staţii transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale oraşelor (cu excepţia Pieţei Victoria din Timişoara şi centrul istoric al municipiului Timişoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice, arată un comunicat al Prefecturii Timiş.

Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani.

Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport.

Evenimentele publice şi private se vor desfăşura cu participarea unui număr de persoane în limita prevăzută de lege, cu păstrarea distanţării sociale.

De asemenea, operatorii economici care desfăşoară aceste activităţi, au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul de locuri pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică, inclusiv dansul.

Totodată, se interzice funcţionarea spaţiilor destinate jocurilor de noroc, teraselor, cluburilor, barurilor şi altele asemenea în intervalul orar 23:00 – 6:00, dar şi organizarea târgurilor, a oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri până la încetarea stării de alertă, cu excepţia pieţelor agroalimentare, dar clienţii vor purta măşti de protecţie, iar comercianţii vor purta atât măşti, cât şi mănuşi.

Pe perioada desfăşurării evenimentelor sportive, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către stafful tehnic şi tot personalul care participă la eveniment, cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport, precum şi copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.

Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Locală şi Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi alte instituţii cu atribuţii de control.

Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş va transmite această hotărâre tuturor entităţilor responsabile cu aducerea sa la îndeplinire, pentru luare la cunoştinţă şi conformare, transmite Agerpres.

Măsură similară adoptată şi în judeţul Hunedoara

Purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie, de sâmbătă după-amiază, în spaţii publice deschise de pe teritoriul judeţului Hunedoara, în condiţiile în care autorităţile au constatat o tendinţă crescătoare a ratei de infectare cu noul coronavirus, a informat Instituţia Prefectului.

Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condus de prefectul Vasilică Potecă, şi impune obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele prezente în spaţii publice deschise din târguri, pieţe, locuri de pelerinaj sau slujbe religioase. De asemenea, masca trebuie purtată la evenimente cultural-artistice şi sportive, în gări, autogări şi staţii de autobuz.

„În condiţiile manifestării unei tendinţe crescătoare a ratei de infectare cu virusul SARS-Cov-2 în rândul populaţiei judeţului Hunedoara, începând cu data de 01.08.2020, ora 18,00, pe perioada stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara, prezente în spaţii publice deschise din: târguri, pieţe, locuri de pelerinaj/slujbe religioase, evenimente cultural-artistice/sportive (pentru public), gări/autogări, staţii de autobuz”, se arată în Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

De la portul măştii de protecţie sunt exceptaţi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, de la debutul pandemiei de COVID-19, în judeţul Hunedoara au fost înregistrate, până sâmbătă, 975 de cazuri pozitive, în creştere cu 14 faţă de ziua precedentă.

Obligativitatea purtării măştii a fost extinsă şi în alte spaţii în aer liber din Dâmboviţa

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa a stabilit, în şedinţa de sâmbătă, extinderea obligativităţii purtării măştii şi în alte spaţii în aer liber din judeţ decât cele stabilite iniţial, respectiv pieţe, târguri şi oboare.

Astfel, de duminică, masca este obligatorie şi în parcurile din judeţ, zona obiectivelor turistice, cimitire şi exteriorul bisericilor, staţii de transport public în comun.

„Începând cu data de 02.08.2020, ora 06.00, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, oboarele, talciocurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane din gări, autogări şi alte asemenea), parcuri publice, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul lăcaşelor de cult, zona cimitirelor, exteriorul obiectivelor turistice”, informează Prefectura Dâmboviţa.

Conform sursei citate, obligativitatea purtării măştii în spaţiile enumerate se instituie în intervalul orar 06:00 – 23:00.

Iniţial autorităţile din Dâmboviţa stabiliseră ca din 30 iulie să fie obligatorie purtarea măştii în pieţe, târguri şi oboare.

Conform raportării Prefecturii Dâmboviţa, în ultimele 24 de ore, la nivel de judeţ, au fost confirmate 72 de cazuri de COVID-19. În total sunt 1.914 cazuri, iar de la începutul pandemiei au murit 65 de dâmboviţeni.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea