Potrivit lui Moritz Kraemer, există o relaţie puternică între randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale, un indicator al preţului plătit de o ţară pentru a se împrumuta de pe piaţă, şi disponibilitatea statelor de a adopta reforme structurale.

În ultimele luni, programul de achiziţii de active în valoare de 1.700 de miliarde de euro lansat de BCE a dus în jos randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale emise de statele din zona euro, în cazul Germaniei randamentele la titlurile de stat cu maturitatea la opt ani şi mai puţin fiind în teritoriul negativ.

"Toate aceste eforturi de reformă au fost date deoparte de guverne datorită paliativului oferit de BCE", a declarat Moritz Kraemer, la o conferinţă Euromoney, organizată la Londra.

Oficialii BCE au încurajat guvernele din zona euro să profite de condiţiile uşoare de finanţare pentru a face reforme şi a se asigura că revenirea lentă a economiei zonei euro devine mai sustenabilă. Cu toate acestea, "în momentul în care presiunea dispare, dispar şi eforturile", subliniază Kraemer.

Potrivit analistului S&P, într-un context de dobânzi normale, deficitele guvernamentale din zona euro ar fi cu 1,5 până la 2 puncte procentuale din PIB mai mari, ceea ce ar reaşeza subiectul reformei pe agenda multor state.

"În cazul Italiei, nu am vorbi de un deficit de aproape 3%, ci de unul de aproape 5%, iar în cazul Germaniei cu siguranţă nu ar mai exista un excedent", a spus Moritz Kraemer.

La începutul acestei luni, agenţia de evaluare Standard & Poor's a avertizat că ar putea coborî ratingul sau perspectiva mai multor economii importante, dacă dobânzile extrem de scăzute din prezent vor creşte până la un nivel normal. AGERPRES