În 1990, Shoshan a fost co-autor al cărții Men of Secrets, Men of Mystery împreună cu un alt fost ofițer de informații israelian, Rafi Sutton.

În 2019, cariera sa a fost prezentată în cartea „Spionii fără țară: vieți secrete la nașterea lui Israel”, scrisă de jurnalistul israeliano-canadian Matti Friedman.

În 1942, Shoshan, un evreu sirian, a călătorit pentru prima dată din Aleppo natal în Palestina, care se afla atunci sub mandat britanic.

Tânărul de 18 ani a fost recrutat în curând de Palmach, aripa de informații a Haganah, o organizație armată sionistă subterană.

El a desfășurat operațiuni sub acoperire în așa-numita „secțiune araba” sau „pluton arab” a lui Palmach, care era constituită din paramilitari sioniști și strâgători de informații care crescuseră vorbind araba.

După ce a urmat o pregătire religioasă și culturală islamică, la începutul anului 1948, Shoshan a participat la o operațiune Palmach pentru uciderea șeicului Nimr al-Khatib.

Deși operațiunea de asasinat a eșuat, al-Khatib a fost grav rănit și a devenit inofensiv pentru tot restul vieții sale.

Shoshan a fost însărcinat cu desfășurarea operațiunilor în mai multe țări arabe, dându-se drept arab. Baza sa era Beirut, unde conducea un taxi și lucra la un chioșc, ca acoperire.

Activitățile sale includeau o operațiune de asasinare a primului ministru libanez, Riad al-Suhl, care a fost suspendată în ultimul moment de conducerea israeliană.

La mijlocul anilor 1950, serviciile secrete israeliene și-au desființat unitățile arabe, în urma mai multor operațiuni eșuate, precum așa-numita „afacere Lavon”, care a dus la arestări și execuții ale unora dintre agenții săi sub acoperire.

În acel moment, Shoshan a fost readus în Israel, unde a început să lucreze ca ofițer de caz, cu călătorii ocazionale sub acoperire în străinătate, în timpul cărora a pozat ca arab.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric