Agențiile de informații americane au lansat marți raportul anual neclasificat de evaluare a amenințărilor, oferind puncte de vedere asupra provocărilor globale, de la tensiunile cu China, la diplomația nucleară cu Iranul, până la pericolele extremismului violent intern, relatează VOX.

Cea mai tulburătoare parte a documentului este secțiunea despre modul în care pandemia de coronavirus ne va defini lumea în anii următori.

În viitorul apropiat, economiile țărilor afectate și cu venituri mai mici vor avea de suferit, iar accesul la asistență medicală adecvată pentru cei mai vulnerabili va scădea. Pe termen lung, marile puteri precum China, Rusia și SUA vor lupta pentru influența globală. Pur și simplu, este o imagine sumbră.

Cum va afecta coronavirusul lumea noastră pe termen scurt

Cel mai rapid impact va fi calamitatea economică.

„Eșecul economic din cauza pandemiei va crea sau agrava instabilitatea în cel puțin câteva țări, pe măsură ce oamenii devin mai disperați în fața presiunilor interconectate care includ recesiuni economice susținute, pierderi de locuri de muncă și întreruperea lanțurilor de aprovizionare ”, se arată în raport. „Unele țări în curs de dezvoltare, puternic afectate, se confruntă cu crize financiare și umanitare, crescând riscul de creșteri ale migrației, guvernelor prăbușite sau conflictelor interne”, transmite VOX.

Foștii înalți oficiali de informații sunt de acord cu această evaluare. „Este cu adevăr greu”, a spus James Clapper, care a fost director de informații naționale din 2010 până în 2017. „Această evoluție – împreună cu impactul schimbărilor climatice – creează un viitor nu foarte roz.”

Partea economică sună cu siguranță adevărată: economia mondială a scăzut între 3 și 4 la sută anul trecut, întrucât am fost bombardați cu imagini de restaurante închise, magazine și fabrici. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, aproximativ 114 milioane de oameni din întreaga lume și-au pierdut locul de muncă anul trecut.

Prejudiciul din SUA a fost atât de mare încât i-a determinat pe președinții Donald Trump și Joe Biden să propună și Congresul să aprobe trilioane de dolari de scutire economică doar pentru a menține economia americană pe linia de plutire. Totuși, milioane de oameni din întreaga lume nu vor primi o astfel de linie de salvare de la guvernele lor și, în cele din urmă, ar putea cere mai mult de la oficiali decât pot furniza guvernele. Când se întâmplă acest lucru, de obicei urmează o criză.

„Multe țări mai sărace ating limita a ceea ce pot face în ceea ce privește utilizarea stimulelor alimentate de datorii și a politicilor sociale pentru a amortiza continuarea consecințelor pandemiei”, a declarat Thomas Bollyky, om senior pentru sănătate, economie și dezvoltare la nivel mondial Consiliul pentru relații externe. „Ceva trebuie să ofere.”

Vedem deja efectele acestui impact economic. Pandemia „a condus insecuritatea alimentară la nivel mondial la punctul culminant din ultimii zece ani”, se arată în raport. „Numărul de persoane care se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută s-a dublat de la 135 de milioane în 2019, la aproximativ 270 de milioane anul trecut și se preconizează că va crește la 330 de milioane până la sfârșitul anului”.

O altă preocupare imediată este aceea că cei care necesită asistență medicală pot să nu primească îngrijiri adecvate, deoarece multe resurse sunt dedicate pandemiei.

„Întreruperile legate de COVID-19 la serviciile esențiale de sănătate – cum ar fi vaccinările, furnizarea de ajutoare și programele de sănătate maternă și infantilă – vor crește probabilitatea unor urgențe suplimentare de sănătate, în special în rândul populațiilor vulnerabile din țările cu venituri mici”, evaluează comunitatea de informații .

Un exemplu specific din raport este modul în care milioane de oameni din Africa subsahariană au suferit întreruperi ale tratamentelor de HIV / SIDA, împreună cu o recesiune a campaniilor de vaccinare împotriva poliomielitei și rujeolei „în zeci de țări”. Astfel de decalaje în asistența medicală vor persista probabil până în viitor: coronavirusul nu trebuie să infecteze pe toată lumea pentru a-și amenința sănătatea

Cum va influența coronavirusul lumea noastră în anii următori

Comunitatea de informații din SUA evaluează, de asemenea, că vor exista impacturi pe termen mai lung care vor crea probleme pentru lumea noastră.

„Statele se luptă să coopereze pentru a răspunde pandemiei și consecințelor sale economice. Unele guverne, precum China și Rusia, folosesc oferte de provizii medicale și vaccinuri pentru a încerca să își sporească poziția geopolitică”, a scris comunitatea de informații din SUA.

În loc ca națiunile să lucreze împreună pentru a rezolva o problemă globală, țările care se luptă pentru influență au mers pe drumul lor. S-au angajat în două fenomene: „naționalismul vaccinului” și „diplomația vaccinului”. Partea de „naționalism” este atunci când liderii unei națiuni își prioritizează propriul popor pentru vaccinare,  în detrimentul restului lumii. Partea de „diplomație” este atunci când țările își împart vaccinurile cu alte țări, mai puțin din bunăvoință pură și mai mult pentru a obține favoarea politică și diplomatică cu statul beneficiar.

SUA, de exemplu, s-au făcut vinovate de naționalismul vaccinului sub administrația Trump, refuzând să contribuie la eforturile globale de vaccinare, păstrând flacoane pentru utilizare exclusivă de către americani. Acest lucru s-a schimbat oarecum sub președintele Joe Biden, deoarece a investit miliarde de dolari pentru a sprijini o acțiune de vaccinare cooperativă la nivel mondial și a promis 4 milioane de flacoane în Canada și Mexic. Cu toate acestea, unii susțin că SUA ar putea face mai multe.

De asemenea, pe măsură ce cazurile cresc rapid în India, New Delhi a decis să-și reducă exporturile de vaccinuri pentru a se asigura că are suficiente în țară.

Multe țări folosesc diplomația vaccinului pentru propriile interese. După cum a remarcat The Verge luna trecută, China și Rusia și-au dezvoltat ambele vaccinuri și le folosesc pentru a întări alianțele din întreaga lume. Aceasta ar putea fi o problemă pentru protecția globală împotriva coronavirusului, în special în cazul Beijingului. Un oficial chinez de vârf a recunoscut că vaccinurile sale produse pe piața internă nu sunt la fel de eficiente în prevenirea Covid-19.

Există, de asemenea, ramificații pentru politica externă a SUA. De exemplu, SUA au avut legături strânse cu America Latină, dar Beijingul și Moscova inundă regiunea cu vaccinurile lor , astfel încât guvernele de acolo să se alinieze mai aproape de ele, în loc de Washington.

Cocktailul toxic al „naționalismului vaccinului” și „diplomației vaccinului” va eroda în continuare încrederea în rândul națiunilor și va crește probabil tensiunile, spun experții și comunitatea de informații din SUA.