Liderii celor două sindicate, Ignacio Fernández Toxo (CC.OO) şi Cándido Méndez (UGT) au arătat că reforma prezentată de guvern este radicală, va afecta drepturile angajaţilor, va genera pierderea şi mai multor locuri de muncă şi va provoca tot mai multe conflicte de muncă. Ei au arătat că vor continua să organizeze proteste masive şi după 19 februarie şi nu exclud posibilitatea convocării unei greve generale.

Guvernul spaniol a anunţat ieri, la finalul consiliului de miniştri, că a aprobat reforma pieţei muncii şi că o consideră istorică pentru efectele pe care le va avea asupra situaţiei angajărilor şi locurilor de muncă din Spania. Reforma cuprinde măsuri de sprijin pentru micii întreprinzători (cu firme cu mai puţin de 50 de angajaţi) care angajează persoane mai tinere de 30 de ani – deduceri de 3.000 de euro la angajarea primului astfel de tânăr – favorizarea apariţiei de locuri de muncă bazate pe contracte pe perioade nedeterminate sau acceptarea de contracte pe perioade determinate de maxim doi ani, dar şi sprijinirea angajării şomerilor.

Cu toate acestea, măsura considerată cea mai controversată se referă la stabilirea indemnizaţiei pentru concediere, care va scădea la plata a 33 de zile – de la 45 – pentru fiecare an de muncă, în cazul tuturor contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată. Mai mult, dacă angajatorul prezintă motive pertinente pentru concediere, el poate plăti numai 20 de zile de indemnizaţie angajatului, pentru fiecare an de muncă.

Toate aceste măsuri au fost aprobate ieri prin decret de lege, astfel că întreaga reformă nu va mai trece prin legislativ (unde guvernul conservator se bucură de majoritate absolută, n.r.) şi va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul oficial al Spaniei. Noua reformă a pieţei muncii este a şasea din perioada democraţiei spaniole – iar premierul Mariano Rajoy a recunoscut într-o discuţie informală că măsurile îl vor costa o altă grevă generală în Spania. În faţa Congresului Deputaţilor, el a recunoscut că anul acesta rata şomajului va creşte în continuare.

Ultima reformă a pieţei muncii, aprobată în 2010 de executivul socialist de atunci, fără acordul sindicatelor sau patronatelor, a fost urmată de o grevă generală – şi nu a avut efectele scontate, de vreme ce la sfârşitul anului 2011 rata şomajului era de 22,85% şi peste 5,2 milioane de persoane au rămas fără un loc de muncă (potrivit Sondajului referitor la populaţia activă, realizat trimestrial de Institutul spaniol de statistică).

Sursa: Agerpres