„Deja în 2014, în timpul învestiturii mele în Parlament, m-am referit la principiile morale și etice pe care cetățenii le așteaptă de la noi.

Principii care ne privesc pe toți fără excepție și care prevalează asupra tuturor considerațiilor, indiferent de natura lor, inclusiv personală sau familială”. Acesta este un pasaj din discursul tradițional de Crăciun al regelui Spaniei, despre care este posibil să se vorbească mult.

Discurs așteptat cu nerăbdare

Fără a le evoca în mod clar, Felipe al IV-lea a făcut o aluzie timidă la scandalurile din ultimele luni referitoare la tatăl său, Juan Carlos. „În conformitate cu convingerile mele, aceasta a corespuns întotdeauna modului de a-mi concepe responsabilitățile de șef al statului în spiritul reformei, care mi-a inspirat domnia încă din prima zi”, a adăugat el, potrivit Le Point.

Acest scurt pasaj a fost singura referire implicită a lui Felipe al VI-lea la tatăl său, niciodată„ menţionat în acest discurs. Acesta a plecat în exil în august în Emiratele Arabe Unite și face obiectul a trei anchete judiciare.

Difuzat ca în fiecare an la televizor, acest discurs a fost așteptat cu nerăbdare la sfârșitul unui an dificil pentru imaginea monarhiei spaniole, împreună cu criza economică și socială gravă provocată de pandemia Covid-19.

În martie, în fața înmulţirii indiciilor cu privire la existența unei averi ascunse a lui Juan Carlos în străinătate, Felipe al VI-lea renunțase la moștenirea tatălui său și îi retrăsese acestuia indemnizația anuală, estimată la aproape 200.000 de euro.

Mai multe investigații îl vizează pe fostul rege

La începutul lunii decembrie, Juan Carlos a stabilit o sumă fiscală de 678.393 euro, în încercarea de a evita urmărirea penală pentru spălare de bani într-o anchetă privind utilizarea cardurilor de credit legate de conturi bancare pe numele unui antreprenor mexican și ofițer al forțelor aeriene spaniole.

Alte două investigații îl vizează pe fostul rege, care a domnit din 1975 până la abdicarea sa pe fondul scandalurilor din 2014.

Una își propune să stabilească dacă acesta a încasat un comision în contextul atribuirii unui contract companiilor spaniole pentru construirea unui tren de mare viteză în Arabia Saudită în 2011.

În centrul acestui caz se află un transfer de 100 de milioane de dolari, bani pe care, potrivit ziarului elvețian „Tribune de Genève”, Juan Carlos i-ar fi primit în 2008 de la fostul rege saudit Abdullah într-un cont din Elveția. Cealaltă anchetă a fost deschisă după un raport al serviciului de prevenire a spălării banilor ș