Sondajul a fost realizat în primele 60 de minute ale emisiunii, pe un eşantion de 400 de interviuri cu persoane care au urmărit dezbaterea de la Realitatea TV, eroarea tolerată fiind 4,9%, la un nivel de probabilitate de 0,95.

Cercetarea s-a făcut la nivel naţional pe populaţie adultă, neinstituţionalizată, folosind metoda CATI.

 

Iohannis: Sunt îngrijorat pentru 2015. Ponta: Situaţia economică este bună şi va continua să fie cu mine preşedinte

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, şi-a exprimat îngrijorarea marţi seara, la dezbaterea de la Realitatea TV, faţă de o posibilă destabilizare economică a României în 2015.

Iohannis a făcut referire la afirmaţiile reprezentantului FMI pentru România, Guillermo Tolosa, care a cerut ţării noastre să nu pună în pericol progresele realizate în ultimii ani în privinţa stabilităţii economice.

'Mă îngrijorează. Nu este primul semnal de alarmă tras din afară după ce noi am spus, ACL, eu am spus în nenumărate rânduri, că avem un Guvern ineficient, suntem în recesiune tehnică, lucrurile merg prost, Comisia Europeană a avertizat România că este problematică inexistenţa unui proiect de buget pe 2015. Am solicitat Guvernului, am solicitat dlui prim-ministru să vină în Parlament cu un proiect de buget, aşa cum spune legea de la noi, până în 15 noiembrie, mai sunt câteva zile, poate vedem minunea şi vedem şi bugetul pe 2015 şi atunci putem să ne dăm seama cât de mare este catastrofa care se pregăteşte pentru 2015. Da, sunt foarte îngrijorat pentru anul 2015', a spus Iohannis.

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a susţinut, la rândul său, că, potrivit cifrelor, situaţia economică a României este bună şi va continua să fie aşa şi atunci când el va deveni preşedinte.

'Inflaţia este 1,5%, cea mai mică din 25 de ani, anunţată de guvernatorul Băncii Centrale. Creştere economică – 2,5%, anunţată de Comisia Europeană, şomajul – de la 7,1% a scăzut la 6,7 în datele puse la dispoziţie de INS. (…) Domnul Tolosa a spus aşa: a fost făcut un efort mare, prin această stabilitate sporită rezultată din faptul că starea conturilor bugetare este mult mai bună, în aceste condiţii crede că este important ca România să meargă în continuare. (…) România cu mine preşedinte şi cu dl Tăriceanu prim-ministru, cu USL la guvernare va continua categoric să fie cea mai performantă economie din această regiune, cu creştere economică, inflaţie scăzută şi şomaj scăzut', a conchis Victor Ponta.

Iohannis: venim cu propunerea să reducem TVA. Ponta: Nu vom creşte taxele

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a afirmat marţi, în cadrul dezbaterii de la Realitatea TV, că susţine micşorarea TVA, pentru a reduce astfel principala cauză a evaziunii fiscale.

'Evaziunea fiscală în România este în jur de 16% din PIB. Cea mai mare parte din evaziunea fiscală, 70-75%, este în zona TVA-ului. De asta venim cu propunerea să reducem TVA-ul, pentru a reduce o cauză a evaziunii fiscale', a declarat Iohannis.

El a adăugat că reducerea acestei taxe va fi suplinită printr-o creştere a colectării veniturilor.

'Noi vom veni cu un Guvern care va îmbunătăţi colectarea suficient de mult, pentru a creşte colectarea cu unu până la doi la sută din PIB pe an şi atunci vom putea compensa foarte uşor acele relaxări de impozite şi taxe', a menţionat candidatul ACL.

La rândul său, premierul Victor Ponta, candidat al PSD-UNPR-PC, a precizat că, dacă va câştiga alegerile, cel pe care îl va numi ca premier, Călin Popescu-Tăriceanu, nu va modifica impozitul de 16% şi nici nu va creşte taxele.

'Bugetul consolidat a încasat 176,4 miliarde de lei şi a cheltuit 175,88, deci avem un excedent bugetat de 600 de milioane de lei. Cu ceea ce vom cheltui până la sfârşitul anului ne înscriem sub 2% din PIB deficit, motiv pentru care 2015 şi 2016, dacă nu se adoptă alte măsuri, nu trebuie să creştem nicio taxă', a declarat Ponta.