De la control financiar independent la reducerea numarului de mandate sau chiar de camere, specialistii se inghesuie sa ofere solutii pentru micsorarea pierderilor pe care le produc alesii neamului in bugetul public.
Desi controleaza periodic activitatea financiara a Parlamentului, Curtea de Conturi nu a gasit niciodata nimic in neregula. „Nici nu e de mirare, avand in vedere ca aceasta institutie se afla in subordinea Parlamentului. E o chestiune de mentalitate si de sistem”, spune vicepresedintele PD, Emil Boc.
Solutia ar fi, crede Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro-Democratia, o verificare financiar-contabila „civila”. „Ar putea avea loc un audit periodic realizat de experti contabili independenti. Ei ar putea sesiza derapajele si indica o modalitate de management mai avantajoasa”, a explicat el. Parvulescu spune ca, in 2004, Pro-Democratia are de gand sa faca presiuni in vederea infiintarii unei astfel de formatiuni de control: „Incercarea noastra are mai mari sanse de reusita intr-un an electoral”.
O alta solutie de micsorare a cheltuielilor ar reprezenta-o reducerea numarului de parlamentari. De altfel, conform noului proiect de Constitutie, este posibila schimbarea numarului de mandate. Astfel, cea mai vehiculata varianta este cea cu 240 de deputati si 120 de senatori, insemnand o reducere cu circa o treime.
Alte variante vorbeau chiar de un Parlament unicameral, dar au fost scoase din calcul repede, fiind considerate prea radicale. „La noi este o traditie sa avem un Parlament bicameral. Doar ca, pentru eficientizarea activitatii, ar trebui sa aiba loc o completa separare a atributiilor. Mai trebuie spus ca, pana la urma, cheltuielile sunt in functie de corectitudinea cu care se fac achizitiile. Asa ca ar fi posibil sa fie o singura camera si sa consume mai multe fonduri decat cele doua actuale”, crede Mona Musca, deputat PNL.
si viceliderul grupului PRM din Camera, Ilie Merce, crede ca o reducere a numarului de parlamentari ar putea avea o influenta benefica asupra cheltuielilor. Doar ca nu pare prea convins de o alta propunere venita din partea societatii civile si care, se crede, ar putea cantari greu in modul de alocare a bugetului, respectiv cea a votului uninominal. „Parlamentarii nu vor mai avea, atunci, posibilitatea sa se ascunda in spatele unei liste si va creste gradul lor de responsabilizare, inclusiv in ceea ce priveste modul de cheltuire a banilor publici”, crede Cristian Parvulescu.
Reprezentantii majoritatii PSD au refuzat sa faca orice comentarii oficiale pe marginea celor doua versiuni. Parlamentarii social-democrati contactati au spus ca, deocamdata, partidul nu are o viziune finala asupra reformei sistemului electoral, asa ca nu vor sa se pronunte inainte de a se lua o decizie de la centru.

Cum sa scadem bugetul legislativului

· Reducerea numarului de parlamentari. In Camera Deputatilor ar putea sa ramana 240 de mandate, din 344, iar la Senat 120, din 141;
· Reducerea numarului de camere. Un Parlament unicameral ar putea fi mai eficient si ar putea reduce la jumatate cheltuielile actuale;
· Trecerea de la votul pe liste la cel uninominal. Se considera ca ar creste nivelul de responsabilitate al senatorilor si deputatilor, cu implicatii directe asupra modului de cheltuire a bugetului;
· Crearea unui corp independent de control financiar.