Producătorul de materiale de construcţii Soceram Bucureşti va consemna o scădere de 25% a afacerilor în 2009, la 111 milioane lei, dar mizează pe o creştere a rulajului cu 5-10% în 2010, an în care va începe construcţia a două fabrici de BCA, în urma unei investiţii de peste 35 milioane euro.

„În 2010 previzionăm o creştere a cifrei de afaceri de 5-10% faţă de acest an. Deşi situaţia în ansamblu nu este strălucită în acest moment, şi avem un mediu politic instabil, în domeniul materialelor de construcţii lucrurile vor începe să se aşeze anul viitor. Oricum, la nivelul din 2008 nu vom ajunge mai devreme de 3-4 ani”, a declarat Roxana Gheorghe, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.

În 2008, Soceram a înregistrat o cifră de afaceri de 139,2 milioane de lei, potrivit datelor remise Ministerului de Finanţe.

Încep lucrările la două fabrici noi în 2010

Compania va începe în 2010 construcţia a două fabrici de BCA, una în zona Moldovei, la Roman, şi cea de-a doua la Târgu-Jiu.

„Construcţia unităţii din Moldova va începe mai repede, acolo piaţa nu este acoperită decât un singur producător, urmând ca după 6-9 luni să demarăm şi cel de-al doilea proiect”, a afirmat reprezentantul Soceram.

Gheorghe a precizat că durata realizării lucrărilor pentru o unitate este de 11-12 luni, iar investiţia necesară fiecărui proiect este de 18 milioane de euro, acoperită în principal din credite bancare, dar şi din surse proprii şi fonduri nerambursabile.

Cele două unităţi vor avea fiecare o capacitate de producţie zilnică de 1.250 de metri cubi. Soceram deţine în prezent două fabrici de cărămidă, la Doiceşti şi Urziceni, şi două fabrici de BCA, Doiceşti şi la Bucov.

Fabrica din Urziceni, spaţiu de depozitare

Potrivit sursei citate, fabrica de cărămidă de la Urziceni funcţionează ca spaţiu de depozitare în prezent, după ce a fost închisă la sfârşitul anului trecut, din raţiuni economice, urmând să fie redeschisă cel mai devreme în 2010, după ce va fi retehnologizată.

Unitatea de producţie a cărămizilor de la Doiceşti a fost deschisă în vara anului trecut. Totodată, fabrica de BCA din această locaţie operează şi o linie de adezivi pentru mortare, cu o pondere nesemnificativă în afacerile companiei.

Afacerile Soceram sunt susţinute în principal de vânzările de BCA, cu o pondere de 70%, restul fiind acoperită de cărămizi şi adezivi, ultimul produs având o cotă de 1%.

Gheorghe apreciază că pieţele de BCA şi cărămidă vor scădea în acest an cu 25-30% în volum şi 35-45% în valoare. Soceram are o cotă de 25% pe piaţa de BCA şi 10% pe cea de cărămidă, în volum, conform sursei citate. Persoanele fizice Mihai Anastasescu şi Emil Mihai Tufan controlează Soceram, prin Metaleuroest Câmpina.

SURSA: Mediafax