Vorbind în regim de videoconferinţă joi din Rusia, unde s-a refugiat, Snowden a declarat că a urmărit îndeaproape alegerile din SUA.

'Acum, trebuie să începem să ne gândim nu la 'cum să ne apărăm împotriva unui preşedinte ca Donald Trump'', a spus Snowden, adăugând că este mult mai important 'cum apărăm drepturile tuturor, peste tot, dincolo de orice jurisdicţii, fără a ţine cont de frontiere'.

Fost angajat al CIA, care a lucrat pentru Agenţia de securitate naţională a SUA (NSA), Snowden este pus sub urmărire de către autorităţile din Statele Unite pentru declasificarea de documente secrete şi pentru predarea câtorva zeci de mii de documente guvernamentale unor jurnalişti în iunie 2013, documente ce relevă amploarea programelor de supraveghere ale SUA.

În cadrul acestei dezbateri prin videoconferinţă cu un auditoriu din Olanda, Snowden a formulat critici la adresa preşedintelui american în exerciţiu Barack Obama. El a spus că Obama nu a redus 'supravegherea în masă' a cetăţenilor americani şi, probabil, nu va reuşi să închidă închisoarea de la Guantanamo Bay din Cuba până la sfârşitul mandatului său, în ianuarie 2017, în ciuda promisiunilor făcute la preluarea mandatului prezidenţial. 

În fine, Edward Snowden a apreciat că cetăţenii nu ar trebui să fie prea încrezători cu privire la oamenii de stat. 'Ar trebui să fim prudenţi şi să nu investim prea multă încredere, dar nici să nu ne temem de activitatea oficialităţilor alese. La urma urmei, este vorba doar de un preşedinte', a remarcat el.