Şi Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) a emis joi o interdicţie de zbor pentru avioanele de tip Boeing 787 Dreamliner. Potrivit EFE, singura companie aeriană europeană care dispune de acest tip de avioane este compania poloneză LOT, care tocmai miercuri a realizat un zbor inaugural cu primul său Dreamliner, pe ruta Varşovia-Chicago.

Flota mondială de aproximativ 50 de avioane Boeing 787, între care 24 sunt exploatate de companiile japoneze, este astfel oprită la sol sine die. "Este o decizie rară", a declarat un purtător de cuvânt al AESA, subliniind că numai ţara în care se fabrică avionul este abilitată să ia această măsură la nivel mondial.

Înaintea luării acestei decizii radicale, FAA ordonase iniţial miercuri celor şase aparate Boeing ale United Airlines să rămână la sol, un anunţ care a determinat Ministerul japonez al Transporturilor să facă acelaşi lucru pentru cele 17 aparate ale All Nippon Airways (ANA) şi şapte de la Japan Airlines (JAL), deja oprite pe pistă de mai multe ore.

Un Dreamliner al ANA a efectuat o aterizare de urgenţă miercuri dimineaţa la Takamastu (sudul Japoniei) din cauza unei alarme ce semnala prezenţa de fum şi miros puternic la bordul avionului şi care proveneau de la bateria aparatului.

Acesta este al doilea incident în această lună ce implică o baterie cu ion de litiu după o altă problemă, săptămâna trecută, la Boston la un aparat al JAL. Defecţiunea a provocat atunci scurgeri de electroliţi inflamabili, emanaţii de căldură şi fum, potrivit FAA.

În faţa acestei succesiuni, preşedintele director general (PDG) al Boeing, Jim McNerney, a încercat să calmeze situaţia. "Vom lua toate măsurile necesare în următoarele zile pentru a ne asigura clienţii şi călătorii privind siguranţa aparatelor 787 şi pentru ca aceste avioane să-şi reia activitatea", a declarat Jim McNerney într-un comunicat publicat după decizia autorităţilor americane. "Avem încredere în faptul că 787 este sigur", a precizat PDG-ul Boeing.
Sursa: Agerpres