Managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, Alis Grasu, a vorbit despre dezastrul din Capitală. Acesta a precizat că s-a ajuns la momentul în care pacienți infectați cu noul coronavirus sunt transportați câte opt într-o ambulanță.

”Sunt situații în care în mașinile pentru transportul mai multor pacienți sunt transportate mai multe persoane la același spital pentru a fi evaluate. Când vorbim de persoane care sunt transportate mai multe într-o ambulanță sau într-un microbuz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ne referim la acele persoane asimptomatice, diagnosticate cu COVID-19, deci cu testele pozitive sau cu semne minore”, a spus Alis Grasu, la Antena 3.

Întrebată cum a ajuns România într-o astfel de situație, Alis Grasu a spus că numărul acestor pacienți mai ales în regiunea București-Ilfov este foarte mare în ultima perioadă.

”În aproximativ 25 de zile au fost transportate în jur de 5.490 de persoane. Aici vorbim de tur-retur, adică ele sunt duse la spital pentru evaluare, lăsate acolo câteva ore, li se fac analize radiografii sau computer tomograf – pulmonar, și apoi sunt returnate la domiciliu în condiții de siguranță. Drumul până la spital în ambulanță sau în acele microbuze aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență este scurt ca și durată, pacienții poartă toți mască, nu stau cu fața unii la alții”, a mai precizat dr. Alis Grasu.

Nu există niciun fel de risc

Aceasta a mai subliniat faptul că în aceste situații nu există niciun risc pentru pacienți, deoarece toți sunt deja infectați și poartă oricum masca de protecție.

Angajații  serviciului de Ambulanță București -Ilfov, nu au scăpat nici ei. Zeci de persoane au fost infectate cu COVID-19.

”La acest moment avem 27 de persoane infectate și 12 persoane în izolare. Este normal să se întâmple acest lucru. Angajații serviciului de ambulanță trăiesc și ei în aceeași comunitate”, a spus Alis Grasu.

Potrivit acesteia, situția este destul de greu de manageriat și este posibil ca numărul de solicitări să crească în continuare.

”Este o situație destul de greu de manageriat, vorbim de o creștere mare a numărului de solicitări”.

”În ultimele opt zile, aceste solicitări au crescut exploziv. Dacă pe 6 septembrie se înregistrau în 24 de ore un număr de 1373 de cazuri și acestea depășind media obișnuită a unei zile la Serviciul de Ambulanță, pe data de 6 octombrie numărul a fost de 1.880 de solicitări, iar astăzi, în ultimele 24 de ore, vorbim de 1954 de solicitări.

Sunt foarte multe solicitări ale persoanelor care prezintă semne și simptome care sugerează COVID-19 și care doresc consult și evaluare la domiciliu, testare. Numărul acestor persoane este mare și foarte mare”, a mai spus Alis Grasu.

E haos în spital

Managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov a mai precizat că pe lângă infectările cu noul coronavirus, există persoane care se află în situații mult mai grave, iar întreg spitalul trebuie să prioritizeze aceste situații.

”Oamenii continuă să prezinte urgențe, oamenii continuă să facă infarct, să facă accidente vasculare cerebrale, afecțiuni respiratorii, digestive, adevăratele urgențe de cod roșu, de cod galben și chiar consultații la domiciliu care nu sunt cu COVID-19, de aceea noi trebuie să prioritizăm cât mai corect aceste solicitări astfel încât să rezolvăm cu prioritate absolută urgența de cod roșu, cea care amenință viața, dar sigur nu îi neglijăm nici pe pacienții care doresc testare și care prezintă semne și simptome care sugerează boala cu noul coronavirus”, a adăugat aceasta.