Ungaria

Cecília Müller, şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Ungaria, a atras atenția în cadrul conferinţei de presă online susţinute, miercuri, de Corpul Operativ asupra importanţei purtării măştilor şi a menţinerii unei distanţe de un metru şi jumătate, chiar şi în locurile în care legea nu prevede în mod expres acest lucru, transmite MTI.

Ca exemple, Cecília Müller a menţionat vizitele la rude, statul la coadă, utilizarea liftului, călătoria cu taxiul şi nunţile. Medicul-şef a specificat că în acest al doilea val al epidemiei, apărarea este mai dificilă, întrucât “există o răspândire comunitară”; persoane infectate pot apărea aproape oriunde. Cei care observă că au simptome respiratorii, să nu meargă în comunitate, lucru valabil şi în cazul copiilor – a menţionat de asemenea Cecília Müller.

Marţi, Miklós Kásler, ministrul resurselor umane, a avut o şedinţă video cu directorii generali ai spitalelor – a raportat totodată Cecília Müller. În cadrul acesteia au fost analizate problemele epidemiologice actuale, iar ministrul a cerut managerilor ca în vederea reducerii epidemiei să continue să urmeze instrucţiunile strict, cu disciplina obişnuită.

Medicul-şef a anunţat că sistemul sanitar a fost pregătit pentru primirea bolnavilor şi că rata de ocupare a paturilor de spital este în prezent de 53%. Apărarea se face potrivit unui plan, “traseele persoanelor infectate sunt desemnate în mod clar”, a subliniat Müller.

În prezent, în Budapesta sunt desemnate trei spitale ca fiind instituţii medicale în care se tratează pacienţii confirmaţi cu coronavirus, în stare gravă şi mai puţin gravă: Spitalul din Budapesta de Sud, Spitalul Szent János şi Institutul Naţional de Tuberculoză şi Pneumologie Korányi. Dacă va fi necesar, în îngrijirea pacienţilor infectaţi vor fi implicate şi instituţii suplimentare. Scopul centralizării îngrijirii este ca pacienţii în stare gravă şi mai puţin gravă să ajungă în instituţii în care există condiţiile materiale şi personalul necesar pentru tratarea lor cu succes.

În plus, un alt obiectiv este acela ca restul spitalelor să rămână “curate”, ca în acestea să nu fie îngrijiţi pacienţi cu coronavirus, a explicat domnia sa.

Întrebată de presă, Cecília Müller a vorbit şi despre faptul că, din fericire, nici în acest al doilea val nu sunt caracteristice cazurile atipice, cele în care boala să ia forme severe la persoanele tinere şi sănătoase, care nu au boli asociate. Cu toate acestea, Cecília Müller a adăugat că există câţiva tineri care au nevoie de ventilare mecanică şi care înainte au avut o stare bună de sănătate.

Medicul-şef a menţionat, de asemenea, că este de aşteptat ca vaccinul antigripal sezonier să fie disponibil în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie şi că de data aceasta va fi gratuit pentru toată lumea. Administrarea vaccinurilor se va face la medicii de familie, cu programare prealabilă, a specificat Cecília Müller.

Bulgaria

Aici starea de alertă epidemică a fost prelungită cu încă două luni – de la 1 octombrie până la 30 noiembrie, a decis, miercuri, Consiliul de Miniștri de la Sofia. Scopul este de a reduce impactul COVID-19 asupra sistemului de sănătate, transmite Duma.

În Bulgaria continuă evoluția nefavorabilă a situației epidemice, determinate de mortalitatea ridicată din cauza infecțiilor cauzate de noul coronavirus, pe fondul scăderii îmbolnăvirilor și a menținerii nivelului de tratament spitalicesc al pacienților cu o stare moderată și gravă.

Prelungirea stării de alertă epidemice și punerea în aplicare a măsurilor antiepidemice în Bulgaria vizează reducerea impactului COVID-19 asupra sănătății publice și a sistemului de sănătate. Acest lucru este deosebit de important pentru protejarea sănătății și a vieții persoanelor cu risc crescut de boli infecțioase severe – persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice și oncologice și cei cu imunitatea scăzută, în condițiile răspândirii simultane a gripei sezoniere și a COVID-19, potrivit Consiliului de Miniștri.

Pandemia de COVID-19 continuă să fie o urgență de sănătate, legată de sănătatea publică la nivel național și global, mai arată Consiliul de Miniștri.

Potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, începând cu 19 septembrie 2020, în lume sunt înregistrate 30.540.446 de cazuri confirmate de COVID-19. Numărul morților se ridică deja la 952.724.

Incidența pe teritoriul Uniunii Europene / Spațiul Economic European și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este de 2.808.711 sau 9,2% din numărul total de infectați. Numărul celor decedați se ridică la 185.945.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea