1 august 2005. Indici in urcare: BET +1,1%, BET-FI +2,82%.

2 august.
A sosit in sfarsit momentul ca pragul maxim de detinere la SIF-uri sa fie ridicat la 1%. Asteptam acest eveniment cu portofoliul expus aproape exclusiv pe SIF5. Desi cotatiile SIF-urilor au crescut de la listare constant, au gasit forta sa urce din nou la acest semnal.

Era necesara ridicarea pragului? Da, pentru a facilita accesul fondurilor de investitii in actionariatul acestora. Vor creste cotatiile? Da. Pentru ca parghia care determina pretul e formata de cerere si oferta. Ridicand pragul, se actioneaza asupra cererii, aceasta completandu-se cu ordinele de cumparare lansate de fonduri, care investesc pe termen lung.

Este justificata fundamental cresterea cotatiilor? Da. In primul rand, pentru ca valoarea activului net unitar (VUAN) e viciata de calculul deficitar pentru companiile necotate, iar pe de alta parte, intrarea fondurilor in actionariat va influenta pozitiv eficienta administrarii activelor. Prognoze? Pe termen mediu, aprecierea cotatiilor, iar pe termen lung, trend usor ascendent, in concordanta cu aprecierea activelor si randamentul acestora. Azi, au reintrat la tranzactionare actiunile BRD, la o cotatie medie de 11,12 lei, corespunzatoare unui pret vechi de 55.500. Astfel, fata de ultima cotatie (43.000 lei vechi) au marcat un castig real de +29%, justificat intr-un fel de faptul ca au fost suspendate o lunga perioada.

3 august. Rezultate excelente la Banca Transilvania (TLV): profit net de 52 milioane lei in primul semestru, in crestere cu 85% fata de anul trecut (28 milioane). Piata si-a continuat trendul ascendent in pofida suspendarii SIF-urilor: BET +2,35%. Evolutii bune pentru banci si Broker.

4 august. Explozie pe SIF-uri: BET-FI +10,72% pe un volum impresionant: 122 milioane lei cumulat pe cele cinci SIF-uri. 149 milioane (43 milioane euro) volum total BVB – record absolut.
5 august. Cresterile de ieri pe SIF-uri au fost urmate azi de corectii pe volume inferioare.