Siemens a confirmat că a mandatat o serie de bănci care să se ocupe de listarea producătorului de echipamente medicale de imagistică şi diagnostică, dar refuzat să le dezvăluie identitatea. 

Aceasta ar putea fi una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale demarate de o companie germană în ultimii ani. Analiştii estimează că această divizie, cel mai mare contributor la creşterea cu 9% a profitului net până la 579 milioane de euro înregistrată de Siemens în trimestrul al treilea, ar putea fi evaluată la 40 de miliarde de euro. 

Listarea diviziei Healthineers ar putea avea loc în vara anului viitor, a declarat una din surse, adăugând că deocamdată nu a fost decisă bursa pe care va avea loc IPO-ul, chiar dacă New York, unde sunt listate acţiunile mai multor companii producătoare de echipamente medicale, are un avantaj faţă de Frankfurt. 

Siemens, concern care produce o gamă variată de produse – de la trenuri la turbine – nu are nevoie urgentă de lichidităţi, iar maximizare sumelor rezultate de pe urma listării Healthineers nu este un obiectiv ţintă al IPO-ului, au declarat surse din apropierea acestui dosar. Potrivit surselor, volumul acţiunilor listate ar urma să fie destul de mic, una din surse apreciind că nu va depăşi 20%. 

"Un IPO la Healthineers ar permite Siemens să facă tranzacţii pe bază de acţiuni în cazul unor viitoare achiziţii", a declarat una din surse. 

Analiştii au menţionat în trecut alţi competitori, precum Varian, Hologic, Agilent şi Accuray, printre posibilele ţinte pentru o preluare. 

În luna august a acestui an, Siemens a informat că listarea diviziei sale de echipamente medicale va avea loc în prima jumătate a lui 2018. 

AGERPRES