Bulgaria a selectat grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell pentru a efectua lucrări de explorare pentru petrol şi gaze naturale la un perimetru offshore situat în apele teritoriale bulgăreşti ale Marii Negre şi intenţionează să semneze un contract cu Shell până la finele acestei luni, a declarat marţi ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite Reuters.

În încercarea de a-şi reduce dependenţa de gazul natural rusesc, în luna aprilie a acestui an, Bulgaria a demarat o licitaţie de concesionare a două perimetre offshore, Teres şi Silistar, situate în apele teritoriale bulgăreşti ale Mării Negre.

Shell, singurul ofertant pentru o licenţă de cinci ani care îi permite să efectueze foraje exploratorii în perimetrul Silistar, cu o suprafaţă de 7.000 de kilometri pătraţi, a promis că va investi 18,6 milioane de euro, a precizat Petkova.

'Acesta este un succes pentru noi şi unul din cei mai importanţi paşi spre diversificarea surselor de aprovizionarea cu gaze naturale', a declarat ministrul bulgar al Energiei. El a adăugat însă că nu au existat firme interesate să exploreze celălalt perimetru mai mic, Teres.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. AGERPRES