'În 2013, proiectul de regionalizare-descentralizare era un proiect compact. Regionalizarea (…) ca să poată să pornească ca şi proiect cu sarcini descrise, cu elemente funcţionale, avea nevoie de un element important, respectiv revizuirea Constituţiei. Din aceste considerente, partea de regionalizare se va pune în operă abia atunci când va exista proiectul de revizuire a Constituţiei. Chestiunea legată de funcţiunile pe regiuni, ce va face, cum va face, ce competenţe, acestea erau deja pregătite', a afirmat Sevil Shhaideh, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate.

Ea a adăugat că se continuă descentralizarea competenţelor.

'În anul 2016, au fost pregătite de Ministerul Dezvoltării strategiile pe partea de descentralizare cu proiectele-pilot, deci au fost nişte modificări pe legea descentralizării, unul din elementele de respingere a proiectului de atunci a fost că nu am făcut proiecte-pilot pe descentralizarea unor anumite domenii. S-au revizuit aceste elemente şi continuăm zona de descentralizare a competenţelor. În partea de competenţe regionale, (…) absolut tot ceea ce s-a putut descentraliza, nu-mi aduc aminte în 2014 că am preluat competenţe la Ministerul Dezvoltării în detrimentul autorităţilor locale, ba din contră îmi aduc aminte că am fost foarte vehemenţi în descentralizare. Într-adevăr agenţiile de dezvoltare regională – organisme intermediare şi aflate sub consiliile de dezvoltare regională – sunt parteneri principali în implementarea Programului Operaţional Regional şi în implementarea programului operaţional pe partea de competitivitate. A fost o discuţie vizavi de descentralizare a unor elemente de PNDR sau de alte programe guvernamentale către aceste structuri, problema intervine la nivelul Legii 500, la nivelul altor legi pe partea de finanţare, pentru că bugetul de stat nu pot să-l deleg, să-l descentralizez către ONG-uri. Să nu uităm că totuşi chiar dacă sunt de utilitate publică agenţiile de dezvoltare regională sunt ONG-uri şi intervine această problemă legată de finanţare şi de execuţie a bugetului de stat', a explicat ministrul propus al Dezvoltării Regionale.

Sevil Shhaideh a arătat totodată că în programul de guvernare nu sunt prevăzute comasări de comune şi a spus că o parte din redevenţe ar trebui să revină şi comunităţii locale unde se exploatează resursa.

'Personal, cred că acolo unde se exploatează resursa la nivelul unităţii administrativ-teritoriale trebuie să revină ceva din acea redevenţă şi comunităţii locale', a precizat ministrul propus al Dezvoltării Regionale. AGERPRES