Potrivit raportului prezentat Casei Albe în decembrie, progresele înregistrate pe teren de trupele NATO în Afganistan sunt "slăbite de corupţia masivă, un guvern afgan incompetent şi atacurile talibanilor operând din Pakistan", conform LA Times, care citează responsabili americani care au avut acces la text.

Conform aceleiaşi surse, raportul de peste 100 de pagini, redactat de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi alte 15 agenţii de informaţii, pune sub semnul întrebării ‘supravieţuirea’ guvernului central afgan în cazul în care Statele Unite şi-ar pune în aplicare strategia de retragere şi de transfer a prerogativelor de securitate forţelor locale aşa cum este prevăzut, până în 2014.

Aceste concluzii, care contrastează cu discursul oficial al Pentagonului şi Casei Albe, au fost respinse de oficialii militari americani care se ocupă de operaţiunea din Afganistan, dă asigurări LA Times.

La mijlocul lunii decembrie, ministrul american al apărării Leon Panetta a ţinut să sublinieze că SUA sunt pe cale să câştige conflictul din Afganistan, cu ocazia unei vizite în această ţară.

Un raport al Pentagonului a estimat că în 2011, pentru prima dată în cinci ani, violenţa în Afganistan a scăzut în raport cu anul precedent, progrese contestate însă de ONU şi experţi.
SURSA: Agerpres