Acţionarii SIF Banat-Crişana (SIF1) au reconfirmat, sâmbătă, cinci dintre membrii Consiliului de Administraţie (CA) şi au ales alţi doi administratori, pe preşedintele Băncii Transilvania (TLV), Horia Ciorcilă, şi pe directorul general adjunct al societăţii de investiţii, Carmen Dumitrescu.

Astfel, Ioan Cuzman, fostul preşedinte CA, Emil Cazan, fostul vicepreşedinte CA, şi alţi trei membri ai fostului Consiliului, Ion Stancu, Pavel Belean şi Zoltan Hosszu, au fost realeşi pentru a face parte în continuare din conducerea societăţii de investiţii, pentru un nou mandat de patru ani, potrivit Mediafax.

Pe lângă aceştia, acţionarii l-au ales ca membru CA pe preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi pe directorul general adjunct al SIF Banat-Crişana, Carmen Dumitrescu.

Totodată, investitorii au aprobat distribuirea unui divident brut de trei bani pe acţiune, pentru exerciţiul financiar aferent anului trecut. Valoarea totală a dividendelor se situează la 16,46 milioane de lei, restul profitul din 2008, de aproape 79 milioane lei, va fi folosit pentru finanţare.

În adunarea generală de sâmbată au fost aprobate situaţiile financiare din 2008 şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. Societatea anticipează pentru acest an un profit brut de 53,5 milioane lei, în scădere cu 44,5% faţă de câştigul din 2008, de 96,6 milioane lei. Veniturile ar putea să scadă cu 42,4%, la 71,7 milioane lei, în comparaţie cu nivelul din 2008, de 124,5 milioane lei, în timp ce cheltuielile ar urma să fie reduse cu 35%, de la 27,8 milioane lei la 18,1 milioane lei.

Alături de Ciorcilă, îşi depuseseră candidatura alte două persoane din Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, Claudiu-Eugen-Iuliu Silaghi şi Roberto Marco Marzanati, care este şi vicepreşedintele CA al băncii din Cluj-Napoca.

Pe lista de candidaţi era înscris şi fondatorul grupului RTC, Octavian-Claudiu Radu.

Preşedintele director general al Romenergo, Alexandru-Marian Pârvescu, şi Dragoş-George Bîlteanu, membru în CA al Romenergo, erau şi ei interesaţi de o poziţie de administrator al SIF Banat-Crişana.

Lista candidaturilor era completată de directorul general al firmei Mecanica Rotes (METY), Mihai Brînză, şi o persoană fizică, Florin Pricop.

Totodată, partenerii băncii de investiţii Capital Partners, Doru Lionăchescu şi Andrei Diaconescu îşi exprimaseră intenţia de a face parte din conducerea SIF Banat-Crişana.

Adunarea generală de la SIF Banat-Crişana programată pentru vineri nu a îndeplinit cvorumul necesar, de 50% din capital plus o acţiune, astfel că şedinţa a fost reprogramată pentru sâmbătă.

CA al SIF Banat-Crişana a anunţat, joi, că mai mulţi acţionari cu care Banca Transilvania acţionează în mod concertat deţin 17,502% din capitalul societăţii, după ce marţi a comunicat că investitorii respectivi controlează 12,43% din acţiunile SIF. Acţionarii respectivi au avut limitat dreptul de vot la 1% în adunarea generală.

Limitarea dreptului de vot s-a aplicat şi unui grup de acţionari din Cipru, care controlează în mod concertat 3,48% din titlurile societăţii de investiţii financiare.

Totodată, un grup de firme care acţionează concertat cu Cătălin Chelu şi care deţin 2,064% din capital, au avut şi ele limitat dreptul la vot la 1%.

Măsura s-a aplicat şi pentru drepturile de vot pe care le deţine fondul de investiţii Broadhurst Investments, care are 1,19% din acţiunile SIF Banat-Crişana.

La finele lunii februarie, SIF Banat-Crişana avea cele mai reduse active nete dintre SIF-uri, de 830,4 milioane de lei, cu 17,78% sub nivelul de 1,01 miliarde lei de la sfârşitul anului trecut.

Sursa: Mediafax