Marţi, 17 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a convocat o nouă şedinţă la Palatul Cotroceni, la care vor participa membri ai Guvernului şi specialişti pentru evaluarea şi prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.

Şedinţa va avea loc la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

La reuniune participă premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, precum şi secretarii de stat în Ministerul Sănătăţii general dr. Ionel Paul Oprea şi Andrei Baciu.

În plus, vor mai fi prezenţi la această şedinţă şi:

  • directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, şef al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol,
  • directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea,
  • reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila,
  • şeful Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, general dr. Dragoş Marian Popescu,
  • directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, dr. Andreea Moldovan,
  • vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra,
  • medicul primar în Secţia Boli infecţioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Valeriu Gheorghiţă.

Revoluţie în sistemul de sănătate din România

Între timp, în contextul tragediei de la Piatra Neamţ, ministrul Nelu Tătaru a spus din nou că aproape toţi managerii de spitale din România ar trebui schimbaţi. 80% din managerii spitalelor din România ar trebui schimbaţi, iar coordonarea acestora ar trebui să revină la Ministerul Sănătăţii. Ar fi o adevărată revoluție în sistemul de sănătate din ţara noastră.

„Eu, la un moment, pe timpul acestei pandemii, am spus că 80% din manageri ar trebui schimbaţi. Îmi menţin aceeaşi părere”, a afirmat Nelu Tătaru la Digi24.

Acesta a adăugat că situaţia actuală a sistemului medical a fost generată de guvernele, miniştrii Sănătăţii, factorii politici şi cei locali din ultimii 30 de ani.

„De aceea, în tot ce înseamnă reforma din Sănătate înseamnă o schimbare radicală, atât legislativă, cât şi la nivel de administrare a acestor spitale. Coordonarea acestor spitale ar trebui să ajungă la Ministerul Sănătăţii”, a susţinut Nelu Tătaru.