Ministrul Energiei, Sebastian Burduja are o solicitare de ultim moment pentru primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Edilul este somat să adauge pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de joi, 29 februarie, un punct extrem de important. Este vorba de aprobarea de principiu a fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica, conform unui comunicat al Ministerului Energiei.

Sebastian Burduja a precizat că Memorandumul de Guvern a fost adoptat la sfârșitul lunii trecute. În decurs de 15 zile de la adoptare, Ministerul Energiei a solicitat primarului general acordul de principiu (neangajant) pentru realizarea fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB).

Sebastian Burduja cere fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica

Scopul acestei fuziuni este implementarea serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în București.

Potrivit comunicatului, fuziunea este considerată soluția durabilă pentru rezolvarea problemelor legate de încălzirea și furnizarea apei calde în București. Printre beneficii se numără planificarea și execuția integrată a investițiilor. Mai este vorba și de reducerea semnificativă a costurilor și soluționarea problemelor datoriilor dintre cele două companii implicate.

Termoenergetica Bucuresti
Termoenergetica București/SURSA FOTO: Facebook

Nicușor Dan, somat să rezolve lipsa apei calde

Ministrul Energiei atrage atenția primarului general, Nicușor Dan, asupra termenelor imperative stabilite în memorandum. El îi solicită să acorde atenție acestei chestiuni, depășind contextul campaniei electorale.

„Lipsa apei calde şi a căldurii este una dintre cele mai mari probleme ale bucureştenilor şi este inacceptabil să fie pur şi simplu ignorată de Nicuşor Dan. Sau, dacă nu doreşte fuziunea, dacă nu doreşte rezolvarea acestei probleme, să justifice public această opţiune.

Aşadar, să nu mai tragă de timp, aşa cum face de obicei, şi să pună pe ordinea de zi a Consiliului General acest subiect esenţial pentru viitorul bucureştenilor”, a arătat demnitarul PNL.

Proiect important pentru sistemul centralizat de termoficare

Sebastian Burduja cere includerea pe ordinea de zi a Consiliului General a proiectului de hotărâre necesar pentru realizarea sistemului centralizat de termoficare. Acest demers este considerat esențial pentru rezolvarea problemelor legate de furnizarea căldurii și a apei calde în București.

Ministrul adaugă că bucureștenii nu își mai permit să aștepte. Acesta a amintit că primăria generală are o datorie curentă către ELCEN de peste 800 de milioane de lei. Acesta este un aspect neabordat în proiectul de buget propus de primarul Nicușor Dan pentru acest an.

„Bucureştenii nu mai au timp să aştepte. Reamintesc că primăria generală are o datorie curentă de peste 800 de milioane de lei către ELCEN, un subiect despre care i-am scris lui Nicuşor Dan acum 8 luni de zile şi nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi.

Este o sumă enormă şi, în mod inexplicabil, nu se regăseşte în proiectul de buget propus de Nicuşor Dan pentru acest an”, a declarat ministrul Energiei.