Pierderea netă totală înregistrată de Sears pe trimestru a fost de 296 milioane dolari.

„Colapsul Sears şi K-Mart este inevitabilă și-ar putea întâmpla până în anul 2016”, scrie analistul de retail Robin Lewis pe blogul său. "Aceste două branduri sunt „dead men walking”, scrie Lewis.

Purtătorul de cuvânt al Sears Chris Brathwaite subliniază însă că societatea comericală operează încă mii de magazine.

"Vom avea în continuare mai mult de 1.700 de mari magazine Sears și Kmart deschise, ceea ce reprezintă aproximativ 60 de milioane de metri patrati pe întreg teritoriul Statelor Unite pentru a-i servi pe clienţii noştri", a spus Brathwaite. "Putine companii opereayă la această anvergură."

Brathwaite a menționat de asemenea că societatea se angajează să investească în platforme de e-commerce și în programul de fidelizare Shop Your Way.

Dar experți din industrie se îndoiesc de faptul că încercările Sears vor salva compania.

"Din punctul de vedere al unui retailer Sears şi K-Mart sunt pe un drum fără întoarcere" a spus pentru Business Insider la începutul acestui an David Tawil, co-fondator al Maglan Capital si expert în ce priveşte companiile de retail aflate în dificultate. "Adevărata întrebare care se pune acum este când nu se termina totul?"

Compania a pierdut 6 miliarde dolari din 2012 până acum. Furnizorii sunt tot mai îngrijoraţă de faptul că nu-şi vor primi banii pe marfă. Analistul Robin Lewis consideră că declinul inevitabil al Sears a început cu decenii în urmă. El este de părere că directorii executivi s-au concentrat foarte mult timp pe investiţii colaterale și au ignorat concurenţa.

"Acest lucru nu ar fi trebuit să-i fie fatal, cu toate acestea, aceste politici le-au sleit de fapt aceste resurse de capital și de management, de afaceri şi de vânzare cu amănuntul, lăsând compania în imposibilitatea de a răspunde și de a se adapta la nevoile consumatorului și a piaței", scrie Lewis.

Pentru a compensa pierderile din departamentul de retail, compania intenționează să intensifice comerțul electronic și să profite din plin de extinsele sale proprietăți imobiliare.

„Sears a închiriat în leasing spațiu pentru magazine altor retaileri și are în vedere marcarea unui profit din acest lucru”, afirmă Lauren Coleman-Lochner pentru Bloomberg News.

Vânzarea şi apoi luarea în leasing a spaţiului de retail ar fi o modalitate pentru Sears de a genera niște bani rapid, au declarat analiștii pentru Bloomberg.

Sears, denumită oficial Sears, Roebuck & Company, este un retailer american. Compania a fost fondată de Richard Warren Sears şi Alvah Curtis Roebuck în 1886; sediul companiei a fost iniţial în Sears Tower din Chicago. În prezent, sediul se află în Hoffman Estates, Illinois. Iniţial a început cu comenzi prin proştă şi a început să deschidă magayine de retail în 1925.