Germania ar putea trece de recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) mai bine decât se estima, sugerează indicatorii din sectorul privat, un semn încurajator pentru o economie care în mod tradiţional este motorul de creştere al Europei, transmite Reuters.

Deşi cea mai mare parte a activităţii economice încă este afectată de efectele pandemiei, iniţiativele prompte ale Guvernului de la Berlin de a majora cheltuielile, precum şi deciziile BCE au atenuat impactul recesiunii, arată rezultatele unui studiu publicat marţi de Institutul de cercetare economică Ifo.

”Redresarea din prezent arată mai bine decât ne-am aşteptat”

Ifo se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului Germaniei de 5,2%, faţă de prognoza precedentă ce indica un recul de 6,7% şi faţă de previziunea Bundesbank privind o scădere de 7,1%.

„Declinul din trimestrul doi din 2020 şi redresarea din prezent arată mai bine decât ne-am aşteptat”, a apreciat economistul şef al Ifo, Timo Wollmershaeuser.

Ifo se aşteaptă în 2021 la un avans al economiei germane de 5,1%, faţă de o creştere de 6,4% previzionată anterior.

Îmbunătăţirea estimărilor pentru 2020 se datorează parţial evoluţiei consumului, iar Asociaţia de retail HDE a anunţat că se aşteaptă la o creştere de 1,5% a vânzărilor cu amănuntul anul acesta, după ce anterior previziona un declin de 4%.

Berlinul estimează un regres anual al PIB de 5,8% în 2020

Rata şomajului a crescut uşor comparativ cu nivelul din alte economii avansate, iar până la finalul anului rata şomajului ar putea atinge 5,9%, de la 5% anul trecut, înaintea de a scădea la 5,7% în 2021, previzionează institutul de cercetare economică Ifo.

Economia germană, motorul Europei, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record cu 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei.

Guvernul de la Berlin se aşteaptă la o contractare cu 5,8% a economiei germane anul acesta, faţă de un declin de 6,3% previzionat în aprilie.