Ucraina încearcă să obţină de la Uniunea Europeană o perspectivă clară şi articulată privind aderarea sa, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a indicat miercuri serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, citat de Xinhua, după cum relatează Agerpres.

‘Uniunea Europeană este partenerul nostru cheie în restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, precum şi în sprijinirea reformelor. De la semnarea Acordului de asociere, UE a devenit principalul partener comercial al Ucrainei, a cărei pondere reprezintă deja peste 40% din comerţul nostru exterior. … Totuşi, Ucraina doreşte o integrare deplină în UE’, a subliniat Zelenski.

Kievul, a spus el, depune eforturi în prezent pentru aprofundarea integrării între Ucraina şi UE în cadrul Acordului de asociere, precum şi pentru adaptarea părţii comerciale a acordului la realităţile economice moderne, ce va constitui una din temele centrale ale viitorului summit Ucraina-UE, preconizat pentru 1 octombrie la Bruxelles.

Preşedintele ucrainean a declarat că o Ucraină reformată şi puternică ar putea întări în mod considerabil UE.

La începutul acestei săptămâni, Zelenski a avut o întâlnire cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, în cadrul primei vizite a acestuia în Ucraina, notează Xinhua.

Exerciții militare frecvente privind un atac din partea Rusiei

Pe de altă parte, forţele armate ucrainene au început miercuri manevre de amploare ca reacţie la exerciţiul militar Caucaz-2020 pentru comandamentul şi personalul strategic, efectuat de Rusia, transmite Reuters.

Conform armatei ucrainene, scopul manevrelor este să demonstreze pregătirea de a respinge orice atac de pe teritoriul rus.

La exerciţiile terestre participă circa 12.000 de militari şi zeci de vehicule blindate; cadrul este mai larg, având şi o componentă maritimă, în care sunt implicate forţele navale din Marea Neagră.

Ucraina a efectuat şi săptămâna trecută exerciţii militare, alături de Statele Unite, la câteva zile după ce Rusia a început manevre comune cu armata din Belarus.

Relaţiile între Moscova şi Kiev s-au deteriorat în 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.