Rareș Bogdan amenință că se rupe Coaliția. Care sunt condițiile în care PNL pleacă de la guvernare

Liberalul Rareș Bogdan a afirmat că partidul său nu va accepta creșteri de taxe și impozite și a amenințat cu retragerea de la guvernare în cazul unei astfel de măsuri. El a adus în discuție dificultățile pe care le-au întâmpinat liberalii în acceptarea pachetului de măsuri fiscale din septembrie anul trecut, subliniind că s-au făcut deja concesii semnificative.

„Dacă crește o singură taxă, PNL pleacă de la guvernare. Am fost extrem de clar. E pentru prima dată în 34 de ani când în legea bugetului este trecut clar că nu poate fi majorat niciun fel de impozit, niciun fel de taxe.

Deja este prea mult ceea ce am acceptat în septembrie anul trecut cu acel pachet fiscal. Am înțeles că pachetul fiscal trebuie dublat de reducerea cheltuielilor, au fost introduse, am înțeles că trebuie să reducem… să creștem de la 1% la 3% impozitul la microîntreprinderi, nu am fost de acord cu scăderea plafonului de la 500.000 la 60.000 și bine am făcut.

Orice creștere de impozite și taxe, culmea, nu va rezolva situația economică decât pe termen scurt, dacă nu scădem cheltuielile bugetare și dacă nu chivernisim banul public”, a declarat Rareș Bogdan.

România trebuie să diminueze deficitul bugetar

Comisia Europeană atrage atenția României cu privire la deficitul bugetar. Instituția europeană anunță că este nevoie ca țara să ia măsuri mai ferme.

Comisia Europeană a cerut României să diminueze deficitul bugetar în anii 2024 și 2025. Aceasta spune că țara nu a respectat propriul său plan, conform unui document transmis de executivul european.

Comisia Europeană constată că nu am implementat măsurile de reformă la care ne-am angajat. De asemenea, spune că România continuă să cheltuie mult peste nivelul producției. Acest lucru duce la un deficit bugetar mult mai mare.

Comisia ne sugerează să adoptăm măsuri pentru scăderea deficitului. Printre acestea se numără, inclusiv, majorarea taxelor și a impozitelor. O altă măsură recomandată este reducerea cheltuielilor publice.

Crește acciza la carburanți de la 1 iulie

Începând cu 1 iulie, în România, acciza la carburanți va crește. Asta înseamnă că prețul benzinei va crește cu 0,43 RON pe litru, iar prețul motorinei cu 0,40 RON pe litru.

Astfel, un plin de carburant va costa chiar și cu 25 de lei mai mult începând din 1 iulie. Această majorare a prețului carburanților ar putea duce la creșteri de preț în lanț.

Mai mult decât atât, recalcularea pensiilor care va intra în vigoare de la 1 septembrie va avea un impact estimat de 10 miliarde de lei până la finalul anului.

Aceasta va conduce la o creștere și mai mare a deficitului, iar insuficiența bugetară trebuie să fie compensată din alte surse de venit.

În plus față de ajustarea pensiilor, guvernul are în vedere și o creștere a salariului minim.