Se pregătesc pentru ce este mai rău! Vestea venită chiar de la vârful NATO: Trebuie ca …

Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO) a declarat, în cadrul unui interviu oferit pentru cotidianul Die Welt, că se așteaptă ca statele membre ale Alianței să își crească ținta cu privire la cheltuielile cu apărarea. În prezent, cheltuielile sunt de 2 procente din Produsul Intern Brut (PIB).

„Presupun că va exista o nouă ţintă pentru cheltuielile cu apărarea la summitul NATO din iulie de la Vilnius”, a declarat secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, pentru sursa anterior citată.

Ținta de 2% a fost stabilită pentru un deceniu

Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO) a mai spus că ținta actuală de două procente a fost stabilită pentru un deceniu și că este momentul pentru a o schimba.

„Ţinta de două procente a fost stabilită iniţial pentru un deceniu, deci până în 2024. Prin urmare, trebuie ca acum să o actualizăm”, a mai declarat Jens Stoltenberg pentru cotidianul german Die Welt.

Nu se știe care va fi următoarea țintă

Chiar dacă este nevoie de o schimbare, Jens Stotenberg spune că încă nu se poate spune care ar fi noua țintă asupra căreia statele membre ar cădea de acord.

„Dar presupun că va fi o ţintă mai ambiţioasă decât până acum, pentru că toată lumea vede că trebuie să investim mai mult”, a mai declarat secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg pentru cotidianul german Die Welt.

Mai multe state NATO și-au sporit cheltuielile

Invazia Federației Ruse în Ucraina a determinat statele membre ale Alianței Atlanticului de Nord (NATO) să își crească cheltuielile cu apărarea.

Recent, președintele Emmanuel Macron a promis că va crește cheltuielile de apărare ale Franței până la sfârșitul anului 2030 pentru a consolida capacitățile țării ca răspuns la noile amenințări globale după invazia Rusiei în Ucraina.

„Noile conflicte ale secolului nostru nu vor fi la alegerea noastră”, a declarat Macron într-un discurs de Anul Nou, vineri, la baza aeriană Mont-de-Marsan din sud-vestul Franței. „Nu mai există dividendele păcii din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”.

El a declarat că bugetul militar pentru perioada 2024-2030 va fi de 400 de miliarde de euro, dacă Parlamentul va aproba, cu venituri suplimentare de 13 miliarde de euro provenite din vânzarea de active. Aceasta reprezintă o creștere cu 40% a cheltuielilor pentru apărare, de la 295 miliarde de euro în ultimul ciclu bugetar din 2019-2025.

Ministerul francez al Apărării a declarat că guvernul vizează să aducă cheltuielile la peste 2% din produsul intern brut, în conformitate cu angajamentele NATO, dar a refuzat să ofere previziuni specifice, scrie Financial Times.