Nu trebuie să uităm că instalaţiile de apărare antirachetă sunt plasate în raza de acţiune a altor modalităţi eficiente de atac, non-nuclear, ale Forţelor noastre armate”, a răspuns, categoric generalul rus atunci când a fost întrebat despre amplasarea scutului american antirachetă în România şi Polonia

Mai mult decât atât, în continuarea interviului, generalul rus a lăsat să se înțeleagă că rachetele ruseşti pe care le are sub comandă sunt atât de performante că nici măcar nu pot fi atinse de sistemele antirachetă americane.

„Astăzi, rachetele balistice intercontinentale ale forţelor noastre strategice de rachete sunt echipate cu cele mai recente mijloace de depăşire a sistemelor de apărare antirachetă, mijloace care împiedică detectarea, urmărirea şi interceptarea lor”, a declarat acesta, potrivit Adevarul.  

Generalul Serghei Karakaiev făcea referire la  noua rachetă Sarmat, cod NATO Satan 2. Racheta, care nici măcar nu a intrat în perioada de testare, are în mare măsură capacităţi asemănătoare cu cele ale variantei mai vechi, Satan. Odată cu introducerea Satan 2, partea electronică, direcţionarea şi fiabilitatea se vor îmbunătăţi în mod semnificativ faţă de varianta veche. Ruşii susţin că niciuna dintre aceste rachete nu poate fi oprită de sistemul de apărare anti rachetă al Statelor Unite, lucru negat de aliaţi.

„Raza de acţiune (10.000 de kilometri-n.r.) a rachetelor va fi aproximativ aceeaşi, puterea distructivă va fi cam aceeaşi, (însă) fiabilitatea, flexibilitatea şi încrederea (în capacitatea focoaselor de a-şi atinge ţintele) vor fi mult îmbunătăţite“, prin înlocuirea circuitelor electronice cu care era dotată versiunea anterioară, concepută în anii 1970”, a explicat Robert Kelley, fost expert în arme nucleare în Departamentul pentru Energie al SUA, în prezent cercetător asociat la Institutul internaţional pentru cercetări în domeniul păcii de la Stockholm