Din 1 mai se pot câștiga peste 2300 de lei. Sumele ofertante pot fi câștigate începând cu data de 1 mai. Acesta este momentul cheie când începe sezonul estival. În pregătirea acestui moment, patronii de la mare au deschis angajările.

Pandemia de COVID a lovit puternic în toată lumea. Patronii de restaurante se află și ei printre cei afectați de criza de noul coronavirus. Anul trecut a fost plin de restricții iar la mare lucrurile n-au mers din plin. Din această cauză, mulți români care anii trecuți lucrau la mare, acum s-au reprofilat.

În ciuda vremurilor nu tocmai fericite, angajatorii de pe litoral sunt optimiști. Ei speră ca în 2021 numărul de turiști să fie mai mare ca în 2020. În aceste condiții, din calculele lor, vor avea nevoie mai mulți angajați.

Salariu atractiv pentru un pizzar

În acest moment, la mare căutare este personalul pregătit. Mulți patroni au făcut angajări pe perioada iernii ca să se pregătească de sezonul estival. Salariile pleacă de la 2000 lei ca ospătar. Un pizzar poate ajunge să câștige în jur de 3000 -3500 lei, 2 zile cu 2 zile.

Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenției Națională pentru Ocuparea forței de Muncă din Constanța, spune că angajatorii nu pot lua oameni pe bani puțini.

„Salarizarea nu poate fi mai mică de 2300 lei, salariul minim pe economie la acest moment. În primul rând angajarea trebuie să se facă conform calificării persoanei respective. În domeniul horeca vorbim de barman, deci trebuie să ai curs de barman, sau de ospătar, sau de bucutar, deci angajarea trebuie făcută numai pe calificarea pe care o ai”, a spus ea pentru știrileprotv.

Lipsă acută de personal pe litoral

În ultimii ani, litoralul românesc s-a confruntat cu o lipsă acută de personal. În 2019 de pildă, deficitul a fost de aproape 20 de mii de oameni.

Acum, este de așteptat ca și calitatea serviciilor să se îmbunătățească. Mulți români rămași fără loc de muncă s-ar putea îndrepta spre litoral. În aceste condiții, cererea ar putea fi mai mare decât oferta. iar patronii de restaurante ar avea de unde alege.