Liberalii au pus tunurile pe un nou ministru. Este vorba de Cristian Ghinea, cel care conduce portofoliul Investițiior și Proiectelor Europene. Mai mulți membri ai PNL l-au criticat pe acesta, în ședința săptămânală a Biroului Executiv Național. Ei și-au exprimat revolta pentru că ministrul Cristian Ghinea „nu a știut să explice date tehnice” la Bruxelles, despre sistemul de irigații. Supărarea vine pe fondul faptului că cei de la Comisia Europeană au transmis României că PNRR trebuie îmbunătățit, iar banii pentru irigații nu vor fi cuprinși în finanțarea europeană.

Pe lângă finanțarea pentru sistemul de irigații, Comisia Europeană a avut obiecții și în ceea ce privește banii pentru autostrăzi bugetați de guvern în PNRR. „Comisia crede că avem o alocare prea mare pentru infrastructura rutieră”, spunea săptămâna trecută minstrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„A stat o săptămână la Bruxelles fără să cheme vreun ministru cu el. Nu a știut câteva chestiuni tehnice, pe hidrogen verde, pe irigații. Dacă nu obținem bani pe irigații e vina lui”, s-au plâns liberalii, în ședința BExN, conform unor surse citate de Digi24.

PNL s-a supărat maxim pe Ghinea

Liberalii sunt supărați și pentru că ministrul Cristian Ghinea a declarat că unele ministere nu au cooperat cu el. Reproșurile liberalilor au venit cu puțin timp înainte de ședința de la Palatul Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. La ședință au participat premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Săptămâna trecută, președintele declara că au fost „de așteptat” aceste dificultăți pentru că planul de redresare este un instrument nou al Uniunii Europene. „Vom fi pregătiți pentru acest plan național și vom îmbunătăți proiectele ca să fie acceptate”, a spus președintele.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat de Guvern pe 7 aprilie. Potrivit documentului pus luna trecută în dezbatere publică, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, aproximativ 29,2 miliarde de euro.

Sursă foto: Dreamstime