„Domnului Valer Daniel Breaz, Ministrul Culturii si al Identității Naționale,

Domnului Secretar de Stat Razvan Rab,

Domnului Doru Adrian Paunescu, Director General ORDA

Stimați domni,

In prezent, se negociază ultimele detalii ale reformei Directivei pentru Dreptul de Autor pe Piața Unică Digitală intre Parlamentul European si reprezentanții guvernelor naționale.

Propunerea de directivăconținenorme legislativemenite să asigure sustenabilitatea jurnalismului profesionist, și mai important,să le ofere editorilor de presă posibilitatea de a-și monetiza conținutul online.

Dacă dorim un viitor sustenabilpentru presa independentă; dacăvrem si așteptăm un produs jurnalistic de calitate, daca vrem investiții in jurnalismul profesionist si dacăsunteți, ca si noi, din ce in ce mai alarmați de iminenta dispariție a unor titluri de presă, acum este momentul sa acționămîmpreună. Avem nevoie de sprijinul Guvernului Romaniei pentru introducerea unui drept conex pentru editorii de presă, identic cu cel votat de o vastă majoritate a Parlamentului European pe 12 Septembrie 2018, care reprezintă un prim pas esențial pentru a susține o presa independentădemnă de o societate democratică.

Momentan, uniicoloși digitali exercită presiuni puternice asupra guvernelor statelor membre UE siurmăresc sa dilueze acest drept cu orice preț. Potențiala diluare a dreptului conex ar da câștig de cauzăactivitățilorde preluare de continutpe care le realizeazăcoloșii digitali, practici pe care introducerea acestui drept urmărește sa le sisteze. Motoarele de căutare, agregatorii de știri si alte companii care îșibazează produsele pe conținut de presăpentru care nu au nici permisiuneași nici nu au platitdrepturi catreproducătoriiconținutuluirespectiv sunt aceiași actori care se opun introducerii unui drept conex pentru editori.

Scopul dreptului este de a echilibra balanța puterii de negociere intre editorii de presășiplatformele online. Ecosistemul digital trebuie săfuncționeze corect atât pentru producătorii de conținut, cât și pentru distribuitorii și consumatorii de continut, și nu in conditii de adeziune, dictate de câțivauriași digitali.

Singura șansă de a restabili echilibrul este adoptarea unui instrument legislativ puternic care va restabili rentabilitateașiviitorul conținutuluijurnalisticși a unei prese libere, independente.

Numai un drept conex identic cu cel adoptat de Parlamentul European in Articolul 11 din Directiva pentru Dreptul de autor pe Piața Unica Digitala va avea ca efect continuitatea rolului esențial al unei prese independente in dezbaterea publică.”