Schimbări importante la nivelul Spaniei! Guvernul de la Madrid, condus de Pedro Sanchez, are de gând să-i oblige pe toţi spaniolii să plătească pentru dreptul de a circula pe aproape toate şoselele publice şi asta în următorii trei ani.

Mai exact, planul vizează toate autostrăzile, precum şi alte drumuri naţionale şi regionale, relatează Euronews.

Toţi banii încasaţi de la contribuabili vor merge direct către întreţinerea şoselelor

Guvernul de la Madrid consideră că fiecare șofer ar trebui să plătească pentru propria utilizare a autostrăzilor şi nu să se aştepte la întreținerea lor doar pe banii publici. Conform noilor planuri, șoferii ar trebui să plătească o taxă pentru a utiliza toate autostrăzile din Spania, precum și alte drumuri naționale și regionale.

Sergi Sauri este director la Centrul pentru Inovare în Transporturi, un grup de cercetare cu sediul în Barcelona. El spune că introducerea unei astfel de scheme ar fi o schimbare radicală, dar este ceva la care se așteptau spaniolii.

“În unele țări, acesta este un sistem deja stabilit. Și, în plus față de acest lucru și de ceea ce este obişnuit în alte țări europene, toți acei bani de la contribuabil vor fi direcționați către întreținere”, spune acesta.

Taxă anuală sau în funcţie de kilometri parcurşi?

Un preț fix pentru un an de zile înseamnă că șoferii vor plăti o taxă anuală și vor putea apoi folosi rețeaua rutieră cât de mult vor dori. Alternativa este plata pe kilometru parcurs.

Sergi Sauri consideră că plata pe utilizare, adică cea în funcție de distanța parcursă, este alegerea cea mai corectă din punct de vedere al mediului înconjurător.

“Se taxează în funcție de cât de mult poluezi. Deci, la final, sistemul logic este să taxăm în funcție de distanță”, a precizat Sauri.

Sursă foto: Dreamstime