Conform unor surse concordante, ambasadorii celor trei state la UE au solicitat în scris sau telefonic explicaţii privind afirmaţiile comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, de la cabinetul acestuia. Reprezentanţii permanenţi ai UE ai celor trei state s-au interesat, printre altele, dacă afirmaţiile citate în presă sunt conforme cu realitatea sau dacă au fost scoase din context.

Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE), nu a comentat la briefingul de presă cotidian al CE acţiunea coordonată a Reprezentanţelor permanente la UE ale celor trei state, afirmând că nu are cunoştinţă despre acest demers.

‘Mă îngrijorează ţări care, fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia’, a spus Oettinger, potrivit publicaţiei Bild, care a citat din discursul susţinut de politicianul german creştin-democrat cu ocazia unei întâlniri de marţi a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg de la Bruxelles.

Oettinger a avertizat că în Europa prea multă lume crede că lucrurile sunt în regulă, când de fapt Uniunea este un caz clar de instituţie ce trebuie să fie radical restructurată. Chiar la Bruxelles, a completat în discursul său demnitarul comunitar, ‘adevărata dimensiune a problemelor nu a fost identificată’. În loc să se preocupe de propria-i criză, Uniunea s-a comportat ca o asociaţie de binefacere pentru restul lumii, a spus Oettinger.

Miercuri dimineaţă, comisarul european a postat încă de la prima oră un mesaj pe Twitter, în care a precizat: ‘Ieri (marţi – n.r.) mi-am exprimat preocupările personale că Europa este într-o fază foarte dificilă şi că procesul de reformă cu siguranţă nu s-a terminat.’

Ulterior, în cursul după-amiezii de miercuri, atât preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât şi Pia Ahrenkilde-Hansen au precizat că afirmaţiile lui Gunther Oettinger au fost făcute în nume propriu şi au refuzat să le comenteze. AGERPRES