Salariul mediu net a fost in luna mai de 833 lei, cu 0,7% mai mic fata de luna precedenta, conform Institutului National de Statistica (INS).

Scaderea castigului salarial s-a inregistrat, in principal, ca urmare a acordarii in luna aprilie a primelor lunare sau ocazionale dar si a realizarilor de productie mai scazute in activitatea de fabricare a substantelor si a produselor chimice.

Sectoarele in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale salariului mediu net sunt intermedierile financiare (+26,8%), extractia hidrocarburilor si servicii anexe (+14,9%), activitati de posta si curier (+12,6%). Diminuari salariale s-au consemnat in activitatile anexe si auxiliare de transport si activitati ale agentiilor de turism (-18,9%), silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe (-13,8%) precum si in industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie (-12,7%).


Cele mai mici salarii nete, de 505 lei, au fost consemnate in industria de prelucrare a lemnului, cu exceptia mobilei si in activitatea de fabricare a articolelor de imbracaminte.


Cele mai mari castiguri nete sunt consemnate in sectorul intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si pensii, cu 3.243 lei.

Sursa: INS, 05 iunie 2006