După cum a declarat un reprezentant al autoproclamatei „republici populare” Doneţk, Eduard Bassurin, citat de agenţia oficială de presă a separatiştilor DAN, 14 rebeli şi cinci civili şi-au pierdut viaţa în urma intensificării ostilităţilor. La rândul său, Iuri Biriukov, un consilier apropiat preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, a indicat într-o postare pe pagina sa de Facebook că un număr de cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi.

Separatiştii, despre care Kievul spune că au încercat să avanseze miercuri la Mariinka, localitate aflată sub controlul trupelor ucrainene, au atribuit intensificarea luptelor părţii ucrainene, pe care o acuză de diversiune înaintea unei ofensive majore la Lugansk.

Acestea sunt cele mai importante confruntări de când rebelii au preluat controlul asupra nodului feroviar strategic de la Debalţevo, la jumătatea distanţei dintre bastioanele separatiste Doneţk şi Lugansk, la scurt timp după intrarea în vigoare a încetării focului, la 15 februarie.

Pe de altă parte,  ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov spune că acordurile de pace de la Minsk se află sub ameninţare permanentă din cauza acţiunilor autorităţilor de la Kiev, care îşi ignoră obligaţiile, relatează agenţiile de presă AFP, RIA Novosti şi TASS.

„Acordurile de pace de la Minsk se află sub ameninţare permanentă de a fi zădărnicite, din cauza acţiunilor autorităţilor de la Kiev, care încearcă să se eschiveze de la obligaţiile lor privind stabilirea unui dialog cu Donbasul”, a spus şeful diplomaţiei ruse, în timpul conferinţei pentru securitate regională a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai.

„Linia în direcţia supunerii unor întregi popoare în scopul unor idei geopolitice unilaterale a dus la o gravă criză internă în Ucraina”, a susţinut Serghei Lavrov. Ministrul de externe al Rusiei a deplâns „o gravă criză umanitară în Ucraina”.

Guvernul ucrainean îi acuză la rândul său pe rebelii separatişti că au lansat, în pofida armistiţiului în vigoare, o „ofensivă majoră” lângă Mariinka, la circa 20 de kilometri de Doneţk.

Conflictul armat între Kiev şi separatiştii proruşi a făcut peste 6.400 de morţi, din aprilie 2014, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. AGERPRES


Te-ar putea interesa și: