Este anunţul momentului venit de la Moscova!

S-a încheiat! Armata rusă anunţă că deţine controlul total asupra combinatului Azovstal din Mariupol

Armata rusă a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a anunţat, vineri seară, Ministerului rus al Apărării.

Totul s-a întâmplat după ce ultimii militari ucraineni care se ascundeau în tunelurile de sub combinat s-au predat ruşilor, notează agenţia AFP.

„De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat.

Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a transmis Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, într-un comunicat postat pe reţeaua Telegram.

Acesta a mai explicat că Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, l-a informat pe Vladimir Putin despre acest deznodământ.

Mai exact, Putin a fost informat despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova a oferit detalii şi despre şeful luptătorilor din regimentul Azov aflaţi la combinatul din Mariupol.

Potrivit lui Konaşenkov, acesta s-a predat şi a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.

Regimentul Azov adăpostit în Mariupol, un simbol al rezistenţei împotriva invadatorilor ruşi

Militarii din regimentul Azov s-au baricadat de mai multe săptămâni în galerii subterane ale imensei oţelării Azovstal şi au devenit un simbol internaţional al rezistenţei împotriva invaziei ruse.

Autorităţile din Ucraina vor să organizeze un schimb de prizonieri, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră cel o puţin o parte nu sunt militari, ci combatanţi neonazişti.

Aceşti soldaţi s-au predat în urma ordinului primit de la Kiev.

„Comandamentul Militar Superior a dat ordin să salvăm viaţa militarilor garnizoanei noastre şi să încetăm să mai apărăm oraşul”, a transmis comandantul Regimentului Azov, una dintre unităţile ucrainene prezente în oţelărie, Denis Prolopenko.

Separat, vineri, comandantul regimentului, Denys Prokopenko, a spus, într-o declarație video, că au fost evacuați civili și luptători ucraineni grav răniți din oțelăria Azovstal din Mariupol, transmite Reuters.

“Am subliniat în mod constant cele trei condiții cele mai importante pentru noi: civili, răniți și morți”, a declarat Prokopenko în înregistrarea video publicată de Regimentul Azov pe Telegram.