Luxemburgul va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va interzice glifosatul pe teritoriul său, un erbicid ce va fi interzis până la sfârşitul anului 2020, cu o primă etapă la 1 februarie, a anunţat joi ministrul luxemburgez al agriculturii Romain Schneider, relatează AFP. Glifosat, cel mai folosit erbicid din lume, crește cu 40% riscul îmbolnăvirii de cancer

Până la 31 decembrie 2020, produsele fitosanitare pe bază de glifosat vor fi interzise pe teritoriul Luxemburgului, în conformitate cu un acord guvernamental din 2018, potrivit agerpres.ro.

Este „un pas decisiv în cadrul unui demers durabil care satisface ambiţiile de a utiliza produse fitosanitare moderne care respectă mediul”, a declarat ministrul agriculturii Romain Schneider, într-un comunicat.

Cum are loc procesul de interzicere?

Procesul de interzicere are loc în trei faze: retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă la 1 februarie, un termen limită pentru vânzarea stocurilor până la 30 iunie, şi apoi o perioadă de graţie pentru utilizarea produselor până la 31 decembrie 2020.

De fapt, aproape 60% din fermele din Luxemburg au renunţat deja la glifosat, potrivit guvernului luxemburghez, care a instituit la sfârşitul anului 2019 un sistem de compensaţii pentru o mie de ferme active din această mică şi prosperă ţară cu 600.000 de locuitori.

Luxemburgul speră să „producă un efect semnificativ în întreaga Uniune Europeană, ştiind că alte ţări precum Austria au făcut paşi similari”, a declarat Romain Schneider.

În Austria, utilizarea erbicidului ar fi trebuit interzisă la începutul anului 2020, însă guvernul a făcut un pas înapoi în decembrie 2019, motivând un viciu de procedură.

Licenţa de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană este valabilă până la 15 decembrie 2022, iar soarta acesteia este dezbătută în multe ţări.