Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a fost prezentă miercuri seara în direct la Realitatea TV. Acolo, ministrul a vorbit despre decizia pe care a luat-o CCR cu privire la majorarea pensiilor.

”Decizia CCR practic statuează două lucruri: contestarea majorării cu 40 % a fost facută într-o habodnicie politică și confirmă faptul că Guvernul și legislativul a rămas fără normă legală iar Parlamentul va putea stabili cu cât se va putea face majorarea pensiilor.”, spune Raluca Turcan.

Raluca Turcan a fost întrebată dacă pensiile vor majorate în următoarea perioadă și când ar putea românii să se așteapte la sume mai mari. Ministrul a precizat că pensiile vor fi indexate în perioada următoare doar că preferă să nu dea un termen anume.

”Pensiile vor fi indexate în perioada următoare. Nu pot anticipa un termen pentru că este vorba de numărul de persoane angajate, de dotarea cu echipamente și de digitalizarea sistemelor. În plus, vreau să ajungem, cu toții, la cea mai bună variantă și de calcul.

Până acum avem doua legi dar care, după toate discuțiile, nu vine să-mi asigure echitatea în sistem, nu-mi asigură sustenabilitatea și nu-mi elimină inechitatea cruntă între pensiile din sistemul public și pensiile de serviciu. Este un subiect pe care trebuie să-l abordăm cu maximă seriozitate și pe care trebuie să nu-l mai tratăm politicianist. Nu spune nimeni că nu sunt meserii care trebuie remunerate la pensii mai mari, mai ales că acele meserii au fost și mai bine plătite.”, a mai spus Raluca Turcan.

Despre pensiile speciale

Raluca Turcan a mai vorbit și despre pensiile speciale și a menționat că dorește să găsească o soluție care să reglementeze lucrurile pentru oamenii care urmează să iasă la pensie dar și pentru cei care au ieșit deja la pensie.

”Căutăm o soluție și, în momentul de față, nu am convingerea că nu o să avem blocaj la CCR. Aș vrea să găsim o variantă care să reglemeteze lucrurile în viitor, după care să găsim o soluție pentru cei care au ieșit deja în pensie.

Sunt mai multe variante, nu vreau să le lansez public pentru că unii amatori de fabulos să denatureze aceste discuții.”

 

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin