Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat, în luna noiembrie a anului trecut, datele statistice care arată cu cât au crescut pensiile în ultimii 7 ani. Aceste date informează că, în România, aproximativ 5 milioane de pensionari, care beneficiază de pensie de rând, au primit sume constant mai mari.

Astfel, pensia medie a crescut de la 727 de lei în 2013, la 1.542 lei în 2020, cele mai mari creşteri înregistrându-se în ultimii 3 ani.

Evoluția pensiilor în 7 ani

Guvernul promite recalcularea pensiilor

La finalul lunii decembrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a primit un nou ministru, în persoana Ralucăi Turcan. Aceasta a spus, după ce și-a luat funcția în primire, că va înființa de urgență o comisie inter-ministerială cu scopul începerii recalculării pensiilor pe bază de contributivitate.

Turcan afirma că acest demers a fost deseori amintit, însă „din nefericire doar în cheie electorală”. Noul ministru îşi doreşte acum „un pas mare înainte pe acest subiect”.

„Aş sublinia subiectul pensiilor, care deja face parte dintr-o măsură pe termen lung pe care o vom urmări ca impact social extrem de important, şi anume că am solicitat echipei ministerului să îmi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masa opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate. Vreau să facem un pas mare înainte pe acest subiect, care a fost pronunţat în diferite momente, din nefericire doar în cheie electorală”, a afirmat, atunci, Raluca Turcan.

„Nu voi intra în niciun fel de speculaţii (…) pentru că ele creează o aşteptare uriaşă în rândul beneficiarilor”

Pe subiectul majorării pensiilor, ministrul Muncii a subliniat că în mandatul său nu va da detalii despre regimul de calcul al pensiilor sau momentul majorării pensiilor, ci va anunţa doar deciziile luate.

„Cât timp voi fi ministrul Muncii, nu voi intra în niciun fel de speculaţii privind regimul de calcul al pensiilor, momentul majorărilor şi aşa mai departe, pentru că ele creează o aşteptare uriaşă în rândul beneficiarilor, şi nu vreau să îi dezamăgim.

Aşadar pot să le spun că din această zi, practic prima zi de preluare a mandatului, m-am preocupat să creez acel mecanism instituţional care să ne permită tuturor să ajungem în România la pensii calculate pe bază pe contributivitate şi echitate în sistemul public de pensii. De aici încolo vom anunţa doar deciziile pe care le luăm”, a precizat Raluca Turcan, joi, la preluarea mandatului de ministru al Muncii.