"Miniştrii de externe ai Ligii Arabe au venit cu iniţiativa desfăşurării unei misiuni comune de pacificatori – a Ligii şi a ONU – în Siria. Studiem această iniţiativă şi aşteptăm ca prietenii noştri din Liga Arabă să ne dea detalii în această privinţă", a spus Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, şeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, conform Agerpres.

Şeful diplomaţiei ruse a arătat că pentru desfăşurarea unei misiuni de pacificatori este necesar acordul statului gazdă. În plus, ‘aceste misiuni de menţinere a păcii, cum sunt numite în limbajul ONU, trebuie să aibă pacea pe care să o poată menţine’, a afirmat Lavrov.

"Cu alte cuvinte, trebuie să se ajungă la un acord de încetare a focului", a spus ministrul rus de externe, adăugând că Moscova va elucida posibilităţile legale şi practice pentru aplicarea acestei propuneri.

Liga Arabă a decis duminică să ofere sprijin politic şi material opoziţiei siriene şi să ceară Consiliului de Securitate formarea unei forţe comune ONU-arabă, potrivit comunicatului final al unei reuniuni a miniştrilor arabi de externe care a avut loc la Cairo.

Siria a declarat ulterior că refuză "categoric" deciziile luate de Liga Arabă la adresa ei şi consideră că acestea reflectă "isteria" anumitor ţări arabe, potrivit unui comunicat distribuit ambasadei Siriei de la Cairo.

De la începutul revoltelor populare din Siria, în martie 2011, represiunea a făcut peste 6.000 de morţi, potrivit unui bilanţ al ONU.