Compania moscovită Luxoft a plătit „cåteva zeci de milioane de euro“ pentru 90% din producătorul romån de software pentru telecomunicaţii ITC Networks.

Cånd alţii luau pe nimic întreprinderi de la stat, Anatoli ridica o afacere de unul singur. Aşa-l descrie Dimitri Loşinin, CEO al companiei ruseşti de IT Luxoft, pe şeful lui, Anatoli Karacinski, acţionarul principal al Information Business Systems, un grup cu venituri operaţionale consolidate de 722 de milioane de dolari anul trecut. Într-o engleză cu accent slav, Loşinin vrea să arate de la început că ei sunt „băieţii buni“. Şi că, deşi lui Karacinski i s-a spus „oligarhul IT“, singura asemănare cu miliardarii moscoviţi e nevoia de a se extinde mult în afara graniţelor Rusiei.

Primul pas a fost Vietnamul, unde au deschis filiala Luxoft. A urmat Romånia. În ultimii ani, IBS Group a creat aici sisteme, însă numai pentru firme ruseşti: un contract de şase milioane de euro la ALRO Slatina (controlată de grupul Vimetco) plus alte servicii pentru producătorul de oţel Mechel şi pentru cei de la Lukoil.

Şase luni de negocieri

118-17043-17_russian_31.jpgDupă şase luni de discuţii, Luxoft, divizia de software a IBS, a finalizat preluarea unei  firme romåneşti de aplicaţii pentru industria telecom, ITC Networks. Deşi nu a precizat suma tranzacţiei, unul dintre managerii ruşi a spus că a fost vorba despre „zeci de milioane de euro“. Directorul general al ITC Networks, Doru Mardare, a declarat pentru Capital că preluarea se face printr-o firmă creată la Bucureşti, Luxoft RM, ai cărui asociaţi sunt, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Dimitri Loşinin (5%) şi Luxoft International Company Ltd, un offshore din Tortola (Insulele Virgine), cu 95%.

ITC Networks, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 25 de milioane de dolari şi o rată a profitului operaţional de 20%, a aparţinut, pånă la tranzacţie, lui Doru Mardare (25%), unui alt cetăţean romån – Grigore Popescu (25%), iar restul procentelor revenea unui romån emigrat în Canada, Henri Balter – fost program manager în Ottawa, la Nortel Networks, şi firmei lui, MG Global Resources Holdings Inc. Printre clienţii companiei romåneşti, care are peste 600 de angajaţi, se numără Nortel Networks, IBM, Trapeze şi Avaya. „Am preluat peste 90% din companie, iar restul rămåne managerilor locali. Vom prelua şi restul în patru-cinci ani“, a declarat Loşinin. Doru Mardare rămåne la conducerea firmei, ca manager Luxoft Romånia, iar ITC Networks va deveni centrul de dezvoltare de aplicaţii pentru industria telecomunicaţiilor al grupului rusesc, a adăugat Loşinin. Un prim efect pentru ruşi va fi creşterea ponderii telecomunicaţiilor în afacerile firmei. În urma tranzacţiei, Luxoft va avea, în 2008, venituri de 150 de milioane de dolari, cu 45 de milioane de dolari mai mult decåt anul trecut, au spus reprezentanţii companiei. În 2009, afacerile Luxoft în Romånia vor creşte cu 40%, iar ritmul mediu anual de creştere la nivel global al companiei ruse e situat între 40% şi 50%.

Ruşii, care au contracte pe trei continente cu zeci de firme mari, de la Deutsche Bank pånă la Gazprom, spun că au „scanat“ peste 100 de companii din regiune, inclusiv cåteva romåneşti, înainte de a decide ce firmă cumpără. Au contat nu numai potenţialul de extindere în Uniunea Europeană, ci şi creşterea puternică a pieţei locale şi calitatea forţei de muncă.

Miza strategică a preluării

„În această formulă,  vom avea acces la principalele pieţe: Uniunea Europeană, Rusia, Asia, Orientul Mijlociu“, a spus Doru Mardare. Pentru ruşi, achiziţia înseamnă acces mai uşor în Uniunea Europeană. ITC Networks are posibilităţi mari de operare în Uniunea Europeană, într-un cadru legal comun, cu uşurinţă de deplasare şi zone orare convenabile, spune preşedintele Luxoft, Dimitri Loşinin. Pentru managerii romåni, tranzacţia înseamnă stabilitate financiară şi locaţii globale pentru furnizarea serviciilor.

Doru Mardare spune că atunci cånd a înfiinţat compania, în anul 2000, totul „părea o aventură“. Erau douăzeci de angajaţi care au părăsit Institutul de Tehnică de Calcul, pentru a face o firmă nouă. „Am angajat la început studenţi, care astăzi au ajuns manageri“. „Poveştile de succes din IT-ul romånesc“ au fost remarcate şi de ruşi, care spun că sunt în continuare cu ochii pe „oportunităţile“ din piaţă.

118-17042-17_luxoftcitat_cc_31.jpg«În această formulă,  vom avea acces la principalele pieţe: Uniunea Europeană, Rusia, Asia, Orientul Mijlociu.»
Doru Mardare, director general ITC Networks

Cånd oligarh IT, cånd Bill Gates al rusilor

118-17041-17_karachinsky_31.jpgSupranumit de Forbes „oligarhul IT-ului“, iar de alte publicaţii occidentale „Bill Gates al ruşilor“, Anatoli Karacinski (foto), preşedintele IBS Group, e o figură discretă în Rusia, mult mai puţin cunoscut decåt Oleg Deripaska sau Roman Abramovici. Karacinski era, la mijlocul anilor ‘80, programator la un institut din Moscova. Tot atunci a scris şi o carte despre computere. A lucrat apoi cåţiva ani într-un joint-venture al statului rus cu o companie austriacă. Şi-a deschis propria afacere, IBS, la începutul anilor ‘90, cu 13.000 de dolari pe care-i cåştigase pentru firma mixtă. Deşi se spune că a beneficiat şi de un parteneriat cu statul, ulterior compania sa a avut parte de o infuzie de capital american. Acum, deţine  compania de software cu cel mai mare succes din Rusia şi prima listată pe bursele din Occident. Spune că i-ar fi fost greu să creadă că va ajunge om de afaceri. „Aş fi fost mulţumit să conduc firma de IT a altcuiva. Dacă m-aş fi născut în America, probabil că aş fi lucrat la IBM“.

Karacinski (49 de ani) se descrie ca fiind o figură atipică pentru Rusia oligarhilor. „Aici, nu există nici tradiţie şi nici conceptul succesului antreprenorial. Oamenii vorbesc numai despre infractori şi eşecuri. Pur şi simplu, nu există figuri pozitive de afaceri în această ţară“, a declarat Karacinski pentru Washington Post. Chiar şi aşa, deşi nu a ajuns încă în topul miliardarilor, rusul se apreciază că a avut una dintre cele mai fulminante ascensiuni. În anul 2003 a fost declarat de Ernst&Young „Omul de afaceri al anului“ în Rusia, a fost declarat de zece ori cea mai „respectată“ personalitate din domeniu şi e cotat constant între primii trei cei mai influenţi oameni de afaceri ruşi din IT.

Primul a fost Hodorkovski

• Deşi mai mulţi miliardari ruşi au intuit oportunităţile de afaceri din Romånia, majoritatea au intrat în afaceri legate de industrie – aluminiu, petrol, energie. Singurul care a cumpărat în domeniul serviciilor, mai precis în zona telecomunicaţiilor, a fost Mihail Hodorkovski.

• Grupul lui de firme, Menatep, a achiziţionat cu 37 de milioane euro GTS Telecom, cu activităţi în Romånia şi alte ţări din Europa Centrală. Arestat şi închis în Siberia, Hodorkovski şi-a våndut afacerile pånă în anul 2005. Trei ani mai tårziu, Menatep a våndut GTS Telecom unor fonduri de investiţii.

25 de milioane de dolari a fost cifra de afaceri pe anul trecut a companiei ITC Networks